Vo Francúzsku sa protestuje aj na Štedrý deň, kvôli reforme nejazdia vlaky aj MHD
24 | 12 | 2019 I Dominik SImon

Vo Francúzsku aj na Štedrý deň štrajkujú zamestnanci železníc a parížskeho dopravného podniku, ktorým sa nepáči plánovaná reforma dôchodkového systému.Informuje iDnes.cz. 


Štátna železničná spoločnosť uviedla, že nevyjde šesťdesiat percent rýchlovlakov a regionálnych vlakov, parížskych prímestských spojov a 80 percent vlakov spájajúcich veľké francúzske mestá.


Utorok je už dvadsiatym dňom protestov proti dôchodkovej reforme, ktorá by mala podľa prezidenta Emmanuela Macrona zjednodušiť súčasný dôchodkový systém, ktorý je v tejto podobe podľa neho nespravodlivý, neefektívny a príliš komplikovaný.

Momentálne obsahuje 42 rôznych dôchodkových plánov. Zákonnou hranicou pre odchod do penzie má zostať vek 62 rokov. Prostredníctvom bonusov a zliav chce ale vláda motivovať ľudí k odchodu na odpočinok až v 64 rokoch.

Príslušníci niektorých profesií by po reforme prišli o výhody, hlavne o predčasný odchod do dôchodku. Vláda premiéra Édouard Philippa aj odbory sú pri rokovaniach neústupné. Rokovania z minulého týždňa riešenie sporu nepriniesli. Ďalšie kolo rozhovorov odborárov s príslušnými ministrami sa uskutoční 7. januára. Šéf odborového zväzu CGT Philippe Martinez ale už na 9. januára ohlásil ďalší veľkú štrajk.

"Návrhy, ktoré sú na stole, sú dobré," zdôraznil v utorok pozícii vlády vysoký komisár pre dôchodky Laurent Pietraszewski. Podľa neho vláda chce vykonať "veľkú spoločenskú zmenu", ktorú sľubovala Francúzom pred voľbami.

Po víchrici je bez elektriny niekoľko tisíc odberných miest v okolí Chopka, Podbrezovej a Brezna
Po nočnej víchrici je bez elektriny niekoľko tisíc domácností. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej akciovej spoločnosti Miroslav Gejdoš. Silný vietor v noci spôsobil, že bez napájania je momentálne asi sto... Čítať ďalej
24 | 12 | 2019 | SITA

Rastie počet zamestnancov na nemocenskej

Štátna železničná spoločnosť očakáva dopravné problémy počas celého týždňa. "Nie je dôvod, aby sme s tým teraz prestali," povedal v utorok zástupca železničiarov v odborovom zväze CGT Laurent Brun

Protestné akcie výrazne ovplyvnili okrem iného mestskú hromadnú dopravu v Paríži. Okrem ľudí, ktorí priamo štrajkujú, zaznamenal mestský dopravný podnik RATP podľa denníka Le Parisien tiež nezvyčajne vysoký počet zamestnancov, ktorí sú v posledných týždňoch na nemocenskej dovolenke.

Počas prvého týždňa štrajkov bolo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka tento rok zamestnancov RATP na nemocenskej dovolenke trikrát viac, v druhom týždni dokonca štyrikrát. Podľa Le Parisien týmto spôsobom pracovníci dopravného podniku štrajk podporili bez toho aby prišli o svoj plat.

VIDEO: Vo Francúzsku začala celonárodná demonštrácia proti Macronovej reforme. Na mieste je polícia s vodnými delami a slzným plynom
Celonárodná demonštrácia proti dôchodkovej reforme zastavila dopravu vo Francúzsku. Po celom Francúzsku sa stretlo v uliciach ako 450 000 ľudí. Táto demonštrácia sa považuje za najväčšiu svojho druhu od roku 1995. Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Marek Molnár