10 najkrajších vianočných zvykov. Dodržiavate ich tiež?
24 | 12 | 2019 I Dominik SImon

Už naši predkovia vedeli, že Vianoce sú magickým časom, ktorý odhalí mnohé tajomstvá. Poďme spoločne s deťmi oprášiť 10 najkrajších vianočných zvykov a možno aj nahliadnuť do budúcnosti.


Poznáte všetky čarovné slovenské tradície? Ak chcete so svojimi deťmi nasať vôňu čias našich babičiek a prababičiek, dotknúť sa našich koreňov a ukázať svojim deťom krásne slovenské zvyky - hurá na to!

Medzi najznámejšie vianočné zvyky, ktoré sa dodržiavajú takmer vo všetkých rodinách, patrí zdobenie stromčeka, rozkrajovanie jablka a vkladanie šupinky do peňaženky. Vianočných tradícií je však oveľa viac.
Hviezdička v jablku prinesie zdravie

Najznámejším a technicky úplne nenáročným vianočným zvykom je krájanie jabĺčok. Jablko sa prekrojí priečne v polovici. A potom sa skúma, či je v strede hviezdička - tá vraj predznamenáva zdravie v budúcom roku. Neblahým znamením je naopak červík či jadrovník v tvare kríža.

Jadierka z jablka prezradia počasie v budúcom roku. Dvanásť jadierok z jablka dáme do misky s vodou - koľko ich vypláva na hladinu, toľko bude v budúcom roku suchých mesiacov. Jablká by však mali byť miestne a nie z dovozu.
Papuča prinesie ženícha.

Hádzanie papučou či topánkou bolo osvedčeným prostriedkom, ako zistiť, či bude nadchádzajúci rok pre nezadané dievča rokom, ktorý jej prinesie partnera. Žena by sa v takom prípade mala postaviť chrbtom k dverám, do pravej ruky vziať topánku a hodiť ju za seba. Pokiaľ topánka mieri špičkou k dverám, bude svadba! V opačnom prípade sa však nedočká.
Čierny orech čiernu budúcnosť značí!

Podobne ako z jabĺčok môžeme veštiť aj z vlašských orechov. Každý člen rodiny si vezme jeden orech a rozlúskne ho. Čierne vnútro predznamenáva nešťastie a smútok, zdravý oriešok naopak šťastie a radosť.
Lodičky z orechov nás privedú k rodinnej pohode

Do celých škrupín od vlašských orechov prilepte tekutým voskom malé sviečky. Počet lodičiek zodpovedá počtu členov rodiny. Sviečky zapáľte a lodičky dajte do misy plnej vody. Ak sa lodičky držia pri sebe, bude rodina pohromade. Ak sa nejaká vzdiali, vydá sa jej majiteľ do sveta.
S medom na lícach na vás budú druhí "medový"

Tento obyčaj bude baviť najmä najmenšiích. Na Štedrý deň by sme si mali namazať tváre medom, len týmto spôsobom zaručíme to, že nás budú mať druhí radi! Vraj.
Vianočka a hrášok prinesú šťastie

Niekto pečie vianočku tradične 22. decembra, iný výhradne na Štedrý deň. Či tak alebo onak, nezabudnite do vianočky ukryť zrnko suchého hrachu, kto ho nájde, bude mať celý rok najviac šťastia!

Tajomstvo Vianoc súvisí s prvým hriechom
Na Štedrý deň slávia meniny Adam a Eva. Pamiatka prarodičov pripomína prvý hriech a jeho následky, ale aj nádej na spásu Čítať ďalej
24 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA


Vianočka tvarom pripomína Ježiška v perinke, bola preto symbolom nového života a plodnosti, a tak nesmela chýbať v žiadnom štedrovečernom menu. Navyše sa verilo, že jej krížové pletenie ochráni ľudí pri stole pred zlými silami. Prepletanie vrkočov vianočky má totiž symbolický význam - spodné najsilnejšie pramene predstavujú krajinu, slnko, vodu a vzduch. V prostrednom sú spletené rozum, vôľa a cit. Vrchné dva zapletené pramene symbolizujú poznania a lásku.
Šupinky z kapra sa oplatia!

V žiadnom prípade nezabudnite schovávať do peňaženky šupinu z vianočného kapríka, tá vám zaistí dostatok financií pre budúci rok! Pri štedrovečernej večeri sa dávajú šupiny pod tanier, aby tak prinášali po celý rok dostatok peňazí. Predtým to bývalo ešte spojené s hojnosťou úrody a žatvy.
Darujte imelo, darujte šťastie.

Darovali ste svojim blízkym imelo? Nie? Ešte to môžete napraviť. Darované imelo ochraňuje pred chorobami a prináša do domu spokojnosť a šťastie. Rovnako sa tiež traduje, že žena, ktorá má pri sebe kúsok imela, ľahšie otehotnie. Imelo sa v Čechách zvyčajne vešia medzi dvere alebo nad jedálenský stôl. Spolu s ním sa v dome usídli tiež šťastie a odvaha.
Adventný veniec

Tradičným symbolom adventu je tiež adventný veniec, ktorý má v rôznych oblastiach odlišnú podobu. Vedeli ste, že každá sviečka má svoje meno? Prvá je tzv. Svieca prorokov, druhá je betlehemská, tretia pastierska a štvrtá anjelská.

Kresťania vo svete dnes slávia Vianoce
24 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR