Rusko odovzdá informácie potrebné na vyšetrovanie tragédie letu MH17
23 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Rusko je pripravené odovzdať informácie potrebné pre vyšetrovanie tragédie lietadla Malajzijských aerolínií linky MH17, ktoré by sa malo čoskoro začať v Holandsku. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie ruského veľvyslanca pri EÚ Vladimira Čižova o tom informovala agentúra TASS.

"Sme pripravení spolupracovať na vyšetrovaní všetkých okolností tohto incidentu. Ak sa nemýlim, vyšetrovanie v tejto veci by sa malo v Holandsku začať v marci. My sme v tejto súvislosti pripravení odovzdať všetky údaje, ktoré máme k dispozícii," uviedol Čižov na tlačovej konferencii.

Čína začiatkom januára zníži dovozné clá na približne 850 výrobkov
Čínske ministerstvo financií oznámilo, že zníži alebo vynuluje dovozné clá na celý rad výrobkov, aby „optimalizovalo“ obchodnú štruktúru krajiny a podporilo hospodársky rozvoj. Nové pravidlá začnú platiť budúci mesiac. Čítať ďalej
23 | 12 | 2019 | Marek Molnár


Odpovedal tak na otázku agentúry TASS o tom, či Moskva zareaguje na výzvu holandskej diplomacie, aby spolupracovala pri vyšetrovaní neuzavretia vzdušného priestoru nad Ukrajinou v deň havárie.

Lietadlo na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zostrelila 17. júla 2014 nad Donbasom raketa Buk ruskej výroby odpálená zo zeme. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

Podľa predbežných výsledkov vyšetrovania bola raketa odpálená z poľa pri obci Pervomajsk, ktorú v čase katastrofy kontrolovali proruskí separatisti. Odpaľovacie zariadenie, ktoré údajne patrilo ruskej 53. protivzdušnej brigáde dislokovanej v Kursku, bolo na vykonanie operácie dopravené z Ruska a po nej sa tam aj vrátilo.

Medzinárodný tím vyšetrovateľov v júni tohto roku informoval, že zo zodpovednosti za katastrofu malajzijského stroja linky MH17 budú súdení Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko. Štvorica bude obžalovaná z vraždy, súd s ňou sa bude konať v Holandsku a začne sa 9. marca 2020.

Šéf NATO Stoltenberg vyjadril ochotu stretnúť sa s Putinom
23 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR