USA nemajú „žiadne výhovorky“, aby sa vyhli diskusii o novej zmluve START. Rusko je pripravené ju okamžite obnoviť, vyhlásil Lavrov
22 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Moskva dala jasne najavo, že je pripravená kedykoľvek predĺžiť zmluvu z roku 2010, ktorá bola zameraná na zníženie jadrového arzenálu USA a Ruska, pričom Washington už "nemá výhovorky", prehlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.


USA tvrdili, že Rusko brzdí predĺženie vydania Zmluvy o znížení strategických zbraní (START) z roku 2010 položením „niekoľkých otázok o tom, ako Američania plnia svoje povinnosti“, uviedol minister zahraničia pre televíziu Russia’s Channel 1.

Avšak ruský prezident Vladimir Putin nedávno vyhlásil, že Moskva je pripravená ju okamžite a bez predpokladov predĺžiť.

"Teraz je táto nejednoznačnosť odstránená a naši americkí kolegovia už nemajú žiadne výhovorky," uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Moskva dúfa, že Washington „bude konštruktívne reagovať“, pretože „sme odhodlaní obnoviť zmluvu START v dvojstrannom kontexte“, dodáva Lavrov.

Zmluva, ktorú podpísali USA a Rusko v roku 2010, obmedzuje vývoj a nasadenie jadrových zbraní a spôsoby ich dodania. Očakáva sa, že platnosť vyprší začiatkom roku 2021, stále však neexistuje náznak, že by ju chcel Washington obnoviť.

Katolícki kňazi v Mexiku pohlavne zneužili najmenej 175 detí
Kňazi z rímskokatolíckého rádu Kristových legionárov pohlavne zneužili najmenej 175 detí. Vyplýva to zo správy, ktorú v sobotu zverejnil samotný ultrakonzervatívny rád. Čítať ďalej
22 | 12 | 2019 | Marek Molnár / TASR