Námorník sa po troch rokoch uväznenia na mori vracia domov
22 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Posledné tri roky bol Vikash Mishra, obchodný námorník z Bombaja, uväznený na hrdzavej nákladnej lodi na mori v Spojených arabských emirátoch, tisíce kilometrov od svojej rodiny po tom, čo sa lode vzala spoločnosť Elite Way Marine Services. Informuje o tom spravodajský portál The Guardian.


Vikash Mishra bol aj s tromi ďalšími členmi posádky na lodi už 39 mesiacov. Svoj pobyt opisuje ako „mentálne mučenie“. Tanker Tamim Aldar zostal zakotvený 37 kilometrov od pobrežia Spojených arabských emirátov po tom, ako sa lodi pokazil motor a spoločnosť Elite Way Marine Services sa jej vzdala.

Mzdy námorníkov zostali nevyplatené, pričom boli nútení spať vonku na horúcom vzduchu napospas milosrdenstva švábov a komárov.

Ale dnes, po troch dlhých rokoch sa Mishra dočkal správy, na ktorú doteraz čakal. Dostal 80% svojej mzdy a dúfa, že bude do Vianoc doma.

"Keď som sem prišiel, moja dcéra Tania mala osem mesiacov. Čoskoro bude mať štyri roky. Nebol som doma na Vianoce už tri roky za sebou," prehlásil Mishra.

V jednom okamihu sa Mishra a ostatní námorníci tak báli o život, že opustili Tamim Aldar a pokúsili sa preplávať 25 námorných míľ, aby sa dostali do záchranného člna, avšak boli prinútení vrátiť sa k svojej lodi, pretože sa im vyhrážali väzením.

VIDEO: V USA sa na moste vykoľajil vlak. Dva vozne skončili v rieke
Nákladný vlak sa vykoľajil, keď prechádzal cez americkú rieku Potomac v blízkosti historického mesta Harpers Ferry. Informuje o tom spravodajská agentúra CNN. Čítať ďalej
22 | 12 | 2019 | Marek Molnár