USA a Čína podpíšu prvú fázu obchodnej zmluvy začiatkom januára, prehlásil minister financií USA
20 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Steven Mnuchin, minister financií USA, vo štvrtok vyhlásil, že Spojené štáty a Čína podpíšu začiatkom budúceho mesiaca svoj tzv. "Obchodný pakt prvej fázy", pričom dodal, že prvá fáza bola úplne dokončená a práve prešli na technické „prečisťovanie“.


Mnuchin v rozhovore pre CNBC uviedol, že obchodná dohoda už bola preložená a vložená na papier, takže by sa o nej nemalo ďalej rokovať.

"Prechádzame teraz technickým problémom, v ktorom sa dohoda opäť prekladá," uviedol Mnuchin a dodal: „Neočakávame žiadne zmeny. Dohodu podpíšeme začiatkom januára.“

Zdôraznil, že dohoda bude zameraná na realizáciu prvej fázy, ktorá vyžaduje, aby sa vývoz poľnohospodárskych výrobkov z USA do Číny v nasledujúcich dvoch rokoch približne zdvojnásobil.

Celkovo Mnuchin prezradil pre televíziu CNBC, že zvýšenie čínskeho odberu z amerického poľnohospodárstva, priemyselného tovaru, energie a služieb by v nasledujúcich dvoch rokoch zvýšilo ekonomický rast USA približne o pol percentuálneho bodu.

„Nedovolíme vonkajším silám zasahovať do Hongkongu a Makaa,“ prehlásil čínsky prezident
Čína pevne stojí proti zahraničným silám, ktoré chcú zasahovať do politiky jej regiónov, uviedol čínsky vodca Si Ťin-pching po tom, čo sa Washington otvorene postavil proti protivládnym demonštrantom v Hongkongu. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Marek Molnár