Európska únia predĺžila sankcie voči Rusku o ďalších šesť mesiacov
20 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR

Sankcie EÚ sa zameriavajú na ruský finančný, energetický a obranný priemysel, bránia bankám v prístupe na trhy EÚ a obmedzujú dovoz určitých tovarov do EÚ.







Európska únia predĺžila vo štvrtok hospodárske sankcie voči Rusku o ďalších šesť mesiacov. Ako dôvod uviedla "neúplnú realizáciu minských dohôd" zo strany Ruska, informovali agentúry TASS a DPA.

"Európska rada predĺžila dnes hospodárske sankcie zamerané na konkrétne odvetvia ruského hospodárstva do 31. júla 2020," uvádza sa vo vyhlásení Európskej rady.

Sankcie EÚ sa zameriavajú na ruský finančný, energetický a obranný priemysel, bránia bankám v prístupe na trhy EÚ a obmedzujú dovoz určitých tovarov do EÚ.

Európska únia zaviedla reštriktívne opatrenia voči Rusku v júli roku 2014 v reakcii na nezákonnú anexiu polostrova Krym a kroky Moskvy, ktoré viedli k destabilizácii situácie na východe Ukrajiny. Sankčné opatrenia boli sprísnené v septembri 2014.

Európska rada v marci 2015 spojila účinok reštriktívnych opatrení s nedodržiavaním minských mierových dohôd zo strany Ruska. Odvtedy EÚ zvažuje predĺženie hospodárskych sankcií voči Rusku každých šesť mesiacov.

Príčiny klimatickej zmeny nie sú podľa Putina známe
Otepľovanie v Rusku prebieha podľa Putina dvakrát rýchlejšie ako je celosvetový priemer. Čítať ďalej
19 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Tentoraz EÚ predĺžila sankcie po summite tzv. normandskej štvorky, ktorý sa konal 9. decembra. Na summite sa zišli hlavy štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny — Emmanuel Macron, Angela Merkelová, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Konali sa tam aj prvé dvojstranné rozhovory Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, ktorý sa po tohtoročnom volebnom víťazstve zaviazal ukončiť ozbrojený konflikt.

Putin a Zelenskyj sa dohodli na realizácii úplného prímeria v Donbase do konca tohto roka.

Na summite EÚ, ktorý sa konal 12. decembra, sa predstavitelia Únie rozhodli predĺžiť sankcie voči Rusku po tom, ako ich o výsledkoch summitu normandskej štvorky informovali Merkelová a Macron, dodala DPA.

Predošlý summit normandskej štvorky na úrovni lídrov sa uskutočnil 19. októbra 2016 v Berlíne. Jeho účastníci potvrdili, že v konflikte v Donbase odvtedy nenastal žiadnemu prelom.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

Trumpov impeachment je podľa Putina pritiahnutý za vlasy
Prezident očakáva, že ho americký Senát zruší. Čítať ďalej
19 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA