Vyhlásenie redakcie investigace.cz: Zdroje chránime!
Server Investigace.cz koncom októbra zverejnil nahrávku z kancelárie bývalého najvyššieho šéfa slovenských prokurátorov. Z nahrávky jasne vyplýva, že vtedajší Generálny prokurátor Slovenskej republiky udržiaval neštandardné styky s Marianom Kočnerom.

Slovenský Úrad na ochranu osobných údajov dnes vyzval redakciu investigace.cz, aby zverejnila identitu zdroja tejto nahrávky, a to pod hrozbou pokuty 10 miliónov EUR. K výzve preto redakcia Investigace.cz vydala nasledujúce vyhlásenie.

NESKUTOČNÉ! Kočner inštaloval kameru priamo v Trnkovej kancelárii. (VIDEO)
S týmto názvom dnes priniesol portál investigace.cz šokujúce video na ktorom je zachytené, ako Kočner inštaluje kameru priamo v kancelárii generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


"Dnes nám prišiel doporučený list zo slovenského Úradu pre ochranu osobných údajov. Chcú zistiť, kto je náš zdroj - týka sa to videa, kedy Marian Kočner inštaluje kameru v kancelárii vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.



Tiež chcú vedieť, či máme aj ďalšie záznamy z tejto kamery a dátum kedy vznikli. Žiadosť zakončili dosť vágnou prosbou, aby sme uviedli všetky informácie, ktoré s vecou súvisia.

O tomto videu sme dlhšiu dobu v rámci redakcie diskutovali, výsledok bol ale jasný. Ide o verejný záujem. A ten je silnejší ako ochrana osobných údajov dvoch ľudí, ktorí sa evidentne pohybujú za čiarou. Jeden z nich je v súčasnej dobe obžalovaný (v súvislosti) s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a ten druhý je stíhaný na slobode za zneužívanie právomocí verejného činiteľa.

Naše zdroje z princípu chránime. Tak ako všetci dobrí novinári a navyše podľa európskej legislatívy máme nielen právo, ale priamo povinnosť ich chrániť. Aj keď sa nám Vyhrážate pokutou 10 000 000 EUR, teda 255 miliónov českých korún. Aj keby sme kvôli tomu mali ísť do väzenia.

A to práve v deň, kedy začal súd s obžalovanými z vraždy Martiny a Jána."

Redakcia investigace.cz

Redakcia Hlavného denníka vyjadruje kolegiálnu súdržnosť s postojom portálu Investigace.cz a tento prípad budeme pozorne sledovať. Veríme, že ochrana informačných zdrojov pri práci novinárov je jedným zo základných pilierov fungujúcej demokracie a nie je možné toto právo porušiť v mene vyššieho záujmu. Ten totiž podľa nášho presvedčenia v takomto prípade neexistuje.