V piatok bude platiť výstraha 2. stupňa pred vetrom v horách
19 | 12 | 2019 I SITA
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na piatok výstrahu 2. stupňa pred vetrom v horách pre okresy Poprad, Tvrdošín, Brezno a Liptovský Mikuláš. Platiť bude od 12:00 do soboty do 02:00.

„Na hrebeňoch Tatier sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 90 - 105 km/h a krátkodobo 135 - 160 km/h. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ upozorňujú meteorológovia. Výstraha prvého stupňa pred vetrom v horách platí pre Trenčiansky kraj, potrvá do soboty do 08:00.

Meteorológovia varujú aj pred vetrom v nižších polohách. Výstrahu 1. stupňa vydali na piatok pre Žilinský, Trenčiansky kraj, väčšinu Bratislavského kraja a niektoré okresy Trnavského a Nitrianskeho, ako aj Prešovského kraja. Platiť bude od 10:00 do 20:00. „Miestami sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 45 km/h a krátkodobo rýchlosť 65 - 85 km/h. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ konštatuje SHMÚ.