Nový Južný Wales vyhlásil kvôli požiarom výnimočný stav! Priemer si užíva na Havaji + (VIDEO)
19 | 12 | 2019 I Žaneta Hurbanová

Štát Nový Južný Wales na juhovýchode Austrálie dnes vyhlásil sedemdňový výnimočný stav kvôli rozsiahlym požiarom. Hasiči tam bojujú so stovkami ohnísk a v mnohých prípadoch oheň nemajú pod kontrolou. Tri ohniská sú v hlavnom meste štátu Sydney, ktoré je zahalené dymom. Situáciu komplikuje vietor a tiež veľmi vysoké teploty, ktoré na niektorých miestach dosahujú 45 stupňov Celzia, napísala agentúra Daily Mail.


Hasiči sa pokúšajú plamene stlmiť aj s pomocou vody zhadzovanej z vrtuľníkov, ktoré musia prelietavať cez hustý dym. Hasičská služba štátu na svojom twitterovom účte zverejnila foto z požiaru, ktorý horí 80 kilometrov južne od Sydney. Dostal sa až na železničnú trať a horí niekoľko metrov od domov. Služba vyzvala ľudí, aby nečakali do poslednej chvíle a evakuovali sa včas.

Premiérka osemmiliónového štátu Gladys Berejiklianová povedala, že vzhľadom zhoršujúcim sa podmienkam vyhlasuje sedemdňovej výnimočný stav. "Najväčší problém v nasledujúcich dňoch bude nepredvídateľnosť - panuje silný vietor a veľmi vysoké teploty," oznámila. Vyzvala tiež občanov, že aj keď sa blížia Vianoce, majú sa pripraviť na to, že budú musieť zmeniť svoje plány podľa okolností.

Hasiči majú kvôli výnimočného stavu rozšírené právomoci a môžu ľudí prinútiť k evakuácii, zavrieť cesty alebo niektoré zariadenia. Do boja s ohňom bolo nasadených 1700 hasičov, avšak podľa úradov to nebude stačiť.



Užívatelia sociálnych sietí kritizujú austrálskeho premiéra Scotta Morrisona, ktorý sa napriek situáciu vybral na dovolenku do zámoria. Už predtým kritici vláde vyčítali nečinnosť v otázke boja proti zmenám klímy. Podľa médií je Morrison aj s rodinou na Havaji, jeho úrad ale o mieste premiérovho pobytu neinformoval.

ŠKANDÁL: WikiLeaks zverejnila dôkazy, že „chemický útok v Sýrii“, bola operácia pod falošnou vlajkou
Stručný komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD