Národná diaľničná spoločnosť očakáva, že tender na dokončenie výstavby D1 s tunelom Višňové vypíše na prelome rokov
19 | 12 | 2019 I SITA

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) predpokladá, že tender na dokončenie úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala s tunelom Višňové vypíše na prelome rokov 2019 a 2020.


"NDS vyvíja maximálne úsilie, aby súťaž na dostavbu Višňového vyhlásila v čo najkratšom čase po splnení všetkých kritérií, ako sú kontrola Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV), respektíve ex ante kontrola Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO)," uviedla vo štvrtok pre agentúru SITA hovorkyňa NDS Michaela Michalová. "NDS už zapracovala do podkladov pripomienky ÚVO, aktuálne sú podklady na kontrole ministerstva dopravy a výstavby," dodala s tým, že bezprostredne potom vyhlásia súťaž.

Práce na stavbe úseku D1 s tunelom Višňové sú podľa NDS zastavené necelý pol rok a nie rok, ako uvádzajú niektorí politici či médiá. Bývalý zhotoviteľ, taliansko-slovenské združenie Salini Impregilo - Dúha totiž odišiel zo staveniska oficiálne k 30. júnu tohto roka. "NDS rieši všetky záležitosti, ktoré súvisia so stavbou a zabezpečením kvality diela, vrátane monitoringu tunela. NDS je v rámci údržby ako organizácia spravujúca tunel povinná vykonávať, zabezpečovať najmä nasledujúce činnosti: geologický a geodetický monitoring, strážnu službu, revízie a údržbu elektrických rozvodov," priblížila Michalová s tým, že tieto činnosti sa týkajú aj trasy diaľnice.

Na základe zákona o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe zabezpečuje na stavbe tunela aj hlavnú banskú záchrannú službu, činnosť banského bezpečnostného technika, vetranie tunela, ako aj zabezpečovacie práce súvisiace s údržbou, bezpečnosťou a stabilitou diela a prevádzku čističky odpadových vôd.

Ku konkrétnemu technickému stavu tunela Višňové a možným problémom, napríklad s praskajúcim betónom, sa NDS nevyjadrila. Hnutie OĽaNO začiatkom týždňa informovalo, že výsledok kontroly technického stavu tunela za viac ako 200-tisíc eur nebol doteraz zverejnený. "Údajne je tunel na tom zle po technickej stránke. Aj teraz dochádza pod vplyvom geologických faktorov a počasia k degradácii zle zabezpečeného diela," uviedlo OĽaNO.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v pondelok 16. decembra v súvislosti s výstavbou úseku D1 s tunelom Višňové vykonávali v Prešovskom, Žilinskom a Bratislavskom kraji, vrátane sídla NDS, zaisťovaciu akciu s názvom Tunel. Polícia bližšie informácie k dôvodom akcie nezverejnila. "NDS poskytla polícii v súvislosti so zaisťovaním dokumentov plnú súčinnosť," poznamenala Michalová bez ďalších detailov k zásahu polície. NDS neodpovedala na otázku, či príčinou zásahu policajtov mohlo byť podozrenie z podvodu pri používaní lacnejšieho stavebného materiálu, ako zhotoviteľ fakturoval.