Kauza vraždy Kuciaka by sa podľa obhajcu Mariana K. mala vrátiť do prípravného konania
19 | 12 | 2019 I SITA

Kauza vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej by sa mala vrátiť do prípravného konania. Uviedol to na dnešnom verejnom zasadnutí k predbežnému prejednaniu obžaloby advokát Mariana K. Marek Para.


„Spis je v takom neúplnom stave, že nebolo možné zabezpečiť právo na obhajobu,“ povedal Para. V spise podľa neho chýbal napríklad dokument o zriadení medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberal vyšetrovaním vraždy. Taktiež je podľa neho potrebné do spisu doplniť viaceré znalecké posudky. Obhajca tiež poukázal, že niektoré vyšetrovacie úkony v rámci vyšetrovania vykonali príslušníci organizácie Europol, ktorí neboli členmi daného vyšetrovacieho tímu. „Došlo k zásadnému porušeniu práva na obhajobu,“ tvrdil Para s tým, že takéto nedostatky je možné najlepšie odstrániť práve v prípravnom konaní.

Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic zase súdu navrhol vyšetriť psychický stav obvineného Mariana K. Podľa neho je potrebné určiť prognózu jeho resocializácie, keďže mu môže hroziť doživotný trest. Marian K. sa podľa Lipšica doteraz nepodrobil psychologickému alebo psychiatrickému skúmaniu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a tiež Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016. V prípade uznania viny hrozí obvineným trest 25 rokov alebo doživotie. Ďalší pôvodne obvinený Zoltán A. bol vyčlenený na samostatné konanie a v prípade vystupuje ako svedok. S prokurátorom už uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú ešte musí odobriť súd. Verejné zasadnutie sa uskutoční 30. decembra tohto roka.

Jána Kuciaka a jeho partnerku zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.