Bitcoin sa otriasa, rekordná Ponziho schéma vysala z trhu miliardy dolárov
19 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Cenu Bitcoinu bude podľa analytikov spoločnosti Chainalysis ťahať nadol tohtoročný škandál spojený s podvodnou platformou PlusToken. Tá sľubovala užívateľom nereálne zhodnotenie peňazí a vylákala od nich kryptomeny v hodnote miliárd dolárov. Ide tak o jednu z najväčších Ponziho schém v histórii.


Najznámejšia digitálna mena má za sebou rok plný cenových výkyvov, hodnota Bitcoinu sa tento rok pohybovala v rozmedzí od štyroch až 12 tisíc dolárov. K poslednému výraznému prepadu došlo po pondelňajšej správe výskumníkov zo spoločnosti Chainalysis, ktorá sa zaoberá dianím na trhu s kryptomenami.

Analytici vo zverejnenom úryvku z pripravovaného materiálu o podvodoch s digitálnymi menami varovali, že sa na cene Bitcoinu môže výrazne podpísať tohtoročný škandál spojený s podvodnou čínskou platformou PlusToken.

Táto pyramídová hra, ktorá sľubovala až 600percentné zhodnotenie vložených virtuálnych mien (vrátane odmien za získanie nových užívateľov), vylákala podľa čínskych médií z ľudí prostriedky v celkovej hodnote vyše tri miliardy dolárov (takmer 69 miliárd Sk). Spoločnosť Chainalysis z týchto peňazí vystopovala zhruba dve miliardy dolárov v Bitcoinoch a ďalších kryptoměnách.

"Obe cifry robia z PlusTokenu jedno z najväčších Ponziho schém vôbec. Domnievame sa, že podvodníci v snahe speňažiť ukradnuté prostriedky potiahnu cenu Bitcoinu nadol. Okrem finančných strát jednotlivcov bude trpieť aj celý trh (s digitálnymi menami), keďže (škandál) odstraší potenciálnych účastníkov, "uvádza správa Chainalysis.

Ponziho schéma


Ide o systém, ktorý vymyslel špekulant Charles Ponzi. Investori zverujú svoje peniaze fondu, o ktorom sú presvedčení, že je výnosný. Dôveru v nich vzbudzujú informácie o tom, že predchádzajúci investori odchádzali s vysokým výnosom.

Ten však nebol vyplácaný zo zisku firmy, ale z príspevku novo prichádzajúcich investorov. Systém funguje tak dlho, kým dokáže lákať stále nových investorov, vyplácať len menšiu časť pôvodných členov systému a zároveň tým udržiavať dôveru vo vysokú ziskovosť fondu.

Najväčším podvodníkom bol v tomto odbore americký podnikateľ Bernard Madoff, ktorý bol v roku 2009 odsúdený na 150 rokov väzenia. (O podvode storočia čítajte tu)

PYRAMIDA:

Tiež sa jedná o systém, ktorý nevytvára zisk, ale ťaží z príspevkov svojich účastníkov. Členovia systému sú odmeňovaní za to, keď privedú nových ľudí do systému. Systém sa rúca v okamihu, keď sa zastavuje príliv nových ľudí.

Bitcoin vo štvrtok prehĺbil svoje straty a prepadol sa takmer o 8 %
Bitcoin vo štvrtok prehĺbil svoje straty a prepadol sa takmer o 8 %. Stalo sa tak len deň po tom, ako predseda amerického Federálneho rezervného systému Jerome Powell vyzval na zastavenie digitálnej meny libra, ktorú chce zaviesť sociálna sieť... Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | TASR