Zlodeji vylúpili hrob Reinharda Heydricha: Išlo o historický kord šéfa SS, tvrdí vyšetrovateľ
18 | 12 | 2019 I Žaneta Hurbanová

Zlodeji, ktorí minulý týždeň vylúpili berlínsky hrob Reinharda Heydricha, zrejme získali presne to, čo chceli, čestný kord Heinricha Himmlera, ríšskeho vodcu SS a šéfa gestapa. Ten ho ako Heydrichov priamy nadriadený položil podľa radových zákonov SS pri pohrebe na veko rakvy.


"Som presvedčený, že lupičom išlo práve o Himmlerov Kord," hovorí bádateľ Jaroslav Čvančara. Na mieste anonymizovaného hrobu nacistického pohlavára bol s historikmi aj archivármi už niekoľkokrát.

"S identifikáciou hrobu pomohli nemeckí bádatelia a pamätníci. Ten cintorín sme ale navštívili kvôli významným nemeckým osobnostiam a pri tej príležitosti sme sa zaujímali aj o miesto, kde je pochovaný Heydrich, ktorého v Prahe zlikvidovali československí parašutisti Jan Kubiš s Jozefom Gabčíkom," vysvetľuje Čvančara.

Nemecké médiá uviedli minulý týždeň po krádeži, že páchateľ alebo páchatelia museli o mieste uloženia Heydricha vedieť zrejme z povolaných miest, lebo hrob bol po vojne zrovnaný so zemou.

Hypotézy, že zlodejom išlo o Heydrichove pozostatky, bádateľ vylučuje. "Ani podľa nemeckej polície nebola rakva otvorená," konštatuje bádateľ a odvoláva sa na veľmi striktné Rádové zákony SS.

"Zlodejom išlo pri otvorení Heydrichového hrobu práve o ten čestný Himmlerov Kord SS. Prečo by ich mali zaujímať ostatky Heydricha?" pýta sa Čvančara.

Pre niektorých zberateľov môže mať Himmlerov predmet obrovskú cenu, kvôli získaniu sú ochotní podstúpiť aj nemalé riziká. Je to pre nich cenná vojnové relikvie, rovnako ako prstene SS alebo medaily, rády či zbrane vojakov východnej aj západnej fronty z rokov prvej a druhej svetovej vojny.

Berlínsky Cintorín invalidov je cennou kultúrnou pamiatkou. Na konci druhej svetovej vojny bol zbombardovaný, takže z neho zostala len torzá. Navyše cez neho v rokoch studenej vojny prechádzal berlínsky múr, pri ktorej stavbe boli zničené hroby významných osobností nemeckej histórie.

Dôstojnú podobu začal cintorín získavať až po páde železnej opony začiatkom deväťdesiatych rokov. S výnimkou nacistických vojnových zločincov bola obnovená väčšina hrobov.

Na tomto cintoríne je pochovaný napríklad aj Napoleonov odporca, generál Gerhard von Scharnhorst, ktorý zomrel na zranenia v Prahe a bol pôvodne pochovaný v pražskom Karlíne. Alebo aj bojovníci proti nacistom, ktorí boli na samom konci druhej svetovej vojny zavraždení zvláštnym komandom SS, ako napríklad plukovník Wilhelm Staehle.

PRAVDA ODHALENÁ: Osobný lekár Schumachera šokuje celý svet! Pravda o ktorej doteraz nikto nevedel
Fanúšikovia Michaela Schumachera verili tomu, že v decemberi konečne uvidia pilota F1. No dočkali sa iba sklamania. Film nebude. Aspoň čiastočne ich ale potešil lekár, ktorý naznačil, ako na tom nemecký športovec je. Čítať ďalej
18 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová