Po incidente vo Važci obvinili 8 mužov a dve ženy
18 | 12 | 2019 I SITA

Osem obvinených mužov a dve ženy sú výsledkom minulotýždňovej bitky vo Važci. Video z incidentu sa šírilo na sociálnych sieťach a políciu obviňovali z nečinnosti. Tá sa proti tomu ohradila prostredníctvom sociálnej siete.


Ako dnes informovala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová, muži vo veku od 19 do 45 rokov od 17. decembra čelia obvineniam z prečinu výtržníctva a ublíženia na zdraví spáchaných formou spolupáchateľstva. Na troch z nich vzhľadom na ich kriminálnu minulosť je spracovaný podnet na väzobné stíhanie. Dve ženy vo veku 26 a 51 rokov sú obvinené z prečinu nebezpečného vyhrážania.

Incident sa stal v stredu 11. decembra. Skupina maloletých chlapcov z osady zastavila maloleté dievča. Chlapci jej bránili v odchode domov a následne ju napadli. Dievča zavolalo matke, ktorá jej išla oproti a jedného z chlapcov chcela zadržať. Ten sa jej však vyšmykol, spadol na zem a udrel si hlavu o stĺp. Na miesto dorazil aj otec dievčiny.

Chlapec medzitým ušiel s krikom do osady. Vzápätí sa pred rodinným domom manželov zišlo niekoľko osadníkov, ktorí 36-ročného otca dievčaťa surovo napadli. Mužovi na pomoc pred útokmi osadníkov prišiel brat, tí však napadli aj jeho. Dve ženy z osady napadli matku dievčaťa. Okrem fyzických útokov sa im útočníci vyhrážali zabitím. Privolaní záchranári ošetrili napadnutých mužov a chlapca z osady, ktorý si mal pri páde udrieť hlavu. Napadnutí muži utrpeli zranenia, ktoré si vyžiadali lekárske ošetrenie, jeden z nich sa bude liečiť viac ako 7 dní.

Na miesto dorazili aj policajné hliadky. Po ich príchode sa v osade zhromaždilo niekoľko desiatok osadníkov. Ako uviedla Balogová, policajti ihneď po príchode zisťovali prvotné informácie k útočníkom. Rovnako sa zisťovali svedkovia udalosti a ďalší dokumentačný materiál (aj kamerový). Poverený príslušník už 13. decembra začal trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví. Na prípade intenzívne pracovali policajti z Liptovského Hrádku a zbierali informácie a podklady, ktoré by umožnili vzniesť obvinenie konkrétnym osobám.

Výsledkom je 10 obvinených. “Na záver si dovoľujeme uviesť na margo medializovaných nepodložených a neoverených informácií od politických strán k uvedenému prípadu, že polícia sa bude dištancovať od akýchkoľvek útokov, svoju prácu si bude robiť vždy zodpovedne, nestranne a najmä v zmysle zákona. Pokiaľ to dôkazná situácia dovolí bude polícia prostredníctvom oficiálnej facebookovej stránky a prostredníctvom médií verejnosť pravdivo a objektívne informovať,” dodala Balogová.