Peňažný trest štyritisíc eur dostala inžinierka z Bratislavy za prečin nepriamej korupcie
18 | 12 | 2019 I SITA

Peňažný trest štyritisíc eur dostala inžinierka Zuzana Hempfingerová z Bratislavy za prečin nepriamej korupcie. Priznala, že dala úplatok 1 800 eur lobistovi, ktorý „zariadil“, aby od odboru starostlivosti o životné prostredie na Okresnom úrade v Bratislave dostala užívacie povolenie na požadovanú stavbu. S prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Hempfingerová uzavrela dohodu o vine a treste, ktorú dnes sudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici schválil a vyhlásil rozsudok.


Bratislavčanka Hempfingerová ako predstaviteľka spoločnosti Land Residential potrebovala užívacie povolenie pre kanalizačnú prípojku a areálovú kanalizáciu prestavby objektu na Palisádach v Bratislave. Požadovaný úplatok 1 800 eur uhradila na účet zástupcu bratislavskej spoločnosti Devinex lobistu Branislava R., ktorý si ho vyfaktúroval aj s DPH. Lobista zapôsobil na predstaviteľov odboru životného prostredia tak, že Hempfingerová necelý týždeň po zaplatení úplatku požadované rozhodnutie dostala.

Rozhodnutie súdu je právoplatné, pretože súčasťou dohody je záväzok obvinenej, že sa voči nemu neodvolá. V prípade, že by Hempfingerová trest nezaplatila, musela by ísť na štyri mesiace do väzenia.

V kauze korupcie na Okresnom úrade v Bratislave je obvinená aj vedúca odboru starostlivosti o životné prostredie inžinierka Miroslava G. a ďalšie osoby. Odbor vydával rozhodnutia v súvislosti s posudzovaním vplyvov na životné prostredie k stavbám bytových domov, k projektu občianskej vybavenosti a iným stavbám.