Na Kirgizsko-tadžickej hranici tečie krv, ľudia sa vzájomne kameňovali
18 | 12 | 2019 I Dominik SImon

Na jednom zo sporných miest hranice medzi Kirgizskom a Tadžikistanom sa dnes ráno odohral ďalší tuhý konflikt medzi väčším počtom občanov týchto stredoázijských štátov. Ľudia po sebe hádzali kamene, k väčšej úhone ale zrejme nikto neprišiel, uviedla agentúra TASS. Krviprelievaniu zabránil včasný zásah úradov oboch krajín. O incidente informovala kirgizská pohraničná služba.


Strety na kirgizsko-tadžickom pomedzí sú časté a nezriedka sa pri nich strieľa, tečie krv i umierajú ľudia. V septembri napríklad zahynul kirgizský pohraničník a obete na životoch si vyžiadala aj predchádzajúca prestrelka v júli.

Konflikt medzi približne ôsmimi desiatkami občanov Kirgizska a stovkou občanov Tadžikistanu prepukol okolo 09:30 miestneho času (04:30 SEČ). Davy sa z oboch strán najprv častovali slovnými urážkami, než prešli k tvrdšej argumentácii kameňmi. Vďaka včasnému príchodu polície a predstaviteľov pohraničných služieb a miestnych úradov sa podarilo predísť tomu, aby konflikt vyústil v krviprelievanie.

Od sovietskych čias nie je hranica medzi Kirgizskom a Tadžikistanom presne vymedzená a na mnohých miestach prechádza ťažko prístupným terénom. Oblasť je súčasťou husto osídleného, ale chudobného Ferganského údolia, ktoré zdieľajú Uzbekistan, Kirgizsko a Tadžikistan. Okrem hraničných incidentov občas prepukujú spory o vodu a pôdu medzi kirgizskými pestovateľmi bavlny a tadžickými pastiermi dobytka.

Koncom júla sa kvôli napätiu na spoločných hraniciach stretli prezidenti Tadžikistanu a Kirgizska, od rozpadu ZSSR prvýkrát. Imomali Rachmon a Sooronbaj Žeenbekov si vtedy sľúbili, že problémy vyrieši. Vyzvali tiež občanov z pohraničných obcí na to, aby nepodliehali provokáciám.

Rusko a Čína navrhujú zmierniť sankcie proti KĽDR, Spojené štáty sú proti
17 | 12 | 2019 | Dominik Simon