Dobroslav T. mal byť podľa Trubana obvinený oveľa skôr. SaS chce preveriť aj pôsobenie Čižnára
18 | 12 | 2019 I SITA

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. mal byť obvinený oveľa skôr, ale lepšie neskoro ako nikdy. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal volebný líder koalície PS/Spolu Michal Truban. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dnes obvinil Dobroslava T. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) podáva trestné oznámenie, aby orgány činné v trestnom konaní preverili, či sa nedopustil marenia spravodlivosti aj súčasný generálny prokurátor Jaromír Čižnár.


„Aj na tomto prípade je pekne vidieť, aké dôležité je mať na čele prokuratúry čestného a spravodlivého človeka. Prioritou novej vlády v budúcom roku preto bude musieť byť voľba nového generálneho prokurátora,“ myslí si Truban.

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič zdôraznil, že Dobroslav T. bol dlhé roky priamou súčasťou mafie, ktorej Smer podľa neho umožnil ovládnuť štát. „Obvinenie Dobroslava T. je zadosťučinením pre obyčajných, poctivých ľudí a zdvihnutým prstom pre mafiu, ktorú Smer cez Dobroslava T. dlhé roky chránil,“ napísal na facebookovej stránke hnutia. Na druhej strane je však podľa neho namieste obávať sa, že zrazu zvýšená aktivita Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) súvisí len s vytváraním dojmu na ľudí vzhľadom na voľby za dverami.

Na obvinenie Dobroslava T. čakalo podľa Demokratickej strany (DS) doslova celé Slovensko, pretože neexistovali pochybnosti, že sa ako generálny prokurátor opakovane spreneveril svojmu poslaniu presadzovať a chrániť zákonnosť na Slovensku. „O jeho väzobné stíhanie opakovane žiadali a naďalej žiadajú poslanci Národnej rady SR Jozef Rajtár a Ľubomír Galko,“ priblížil pre agentúru SITA hovorca strany Róbert Buček.

Volebný líder DS Rajtár vyhlásil, že Dobroslav T. je hanbou prokurátorského stavu a je podľa neho škoda, že bolo treba na postup orgánov činných v trestnom konaní čakať tak dlho. „Zároveň sa musíme pozastaviť nad tým, prečo nie je stíhaný väzobne. Opakovane teda žiadame, aby bol aj Dobroslav T. väzobne stíhaný. Na jeho väzbu sú tri dôvody. Aby nemohol ovplyvňovať svedkov a mariť tak vyšetrovanie, aby nemohol ujsť a vyhýbať sa tak trestnému konaniu. Tretí dôvod súvisí s jeho bezpečnosťou. Svedectvá Dobroslava T. môžu pre niektorých ľudí znamenať usvedčenie z rôznych kriminálnych deliktov a títo sa môžu pokúsiť o jeho fyzickú likvidáciu,“ doplnil Galko.

To, že je Dobroslav T. je stíhaný na slobode a nie je vo vyšetrovacej väzbe, považuje za neprípustné aj SaS. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. „Je prinajmenšom zrejmé, že bude mať možnosť ovplyvňovať vyšetrovanie. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik opäť spochybňuje svoj úrad, keď pripustí, že zákonná možnosť nariadiť väzbu pre Dobroslava T. sa neuplatňuje. Preto ho vyzývame, aby tak urobil,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Podľa SaS by malo byť rovnako vyšetrené aj to, či sa činu marenia spravodlivosti nedopustil aj súčasný generálny prokurátor Jaromír Čižnár. „Z toho dôvodu sme sa rozhodli s bývalým vyšetrovateľom NAKA Pavlom Milanom podať trestné oznámenie, aby orgány činné v trestnom konaní preverili, či sa aj on nedopustil marenia spravodlivosti. Bol to práve on, ktorý až tento rok v médiách priznal, že mu Dobroslav T. pustil zvukovú nahrávku z Gorily, keď bol krajským prokurátorom,“ napísala v stanovisku europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová. Čižnár mal podľa nej konať už vtedy a nesplnil si tak ako verejný činiteľ povinnosť vyplývajúcu z Trestného poriadku informovať o tom orgány činné v trestnom konaní.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dnes obvinil bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Ako informovala polícia na svojej facebookovej stránke, obvinený sa skutku dopustil v období rokov 2007 až 2014, keď ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu preňho z Trestného poriadku. Po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, od osoby Mariana K., nahrávku ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní, priblížila polícia.