Sociálna poisťovňa začne v januári nanovo prepočítavať minimálne dôchodky
17 | 12 | 2019 I SITA

Sociálna poisťovňa bude od začiatku budúceho roka priznávať a prepočítavať minimálne dôchodky po novom. O priznanie minimálnej penzie netreba poisťovňu žiadať. "O nároku na zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok rozhodne automaticky bez žiadosti Sociálna poisťovňa a zašle o tom dôchodcom písomné rozhodnutie," informoval hovorca poisťovne Peter Višváder. Nárok na zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok majú poberatelia starobného dôchodku (aj keď bol predtým priznaný ako predčasný starobný dôchodok) alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku.


Podmienky nároku na minimálny dôchodok splní poberateľ dôchodku vtedy, ak získa najmenej 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia bez ohľadu na príjem v daných rokoch, výška jeho dôchodkových príjmov je nižšia ako výška minimálneho dôchodku a požiadal o priznanie všetkých dôchodkov, na ktoré by mohol mať nárok. Ako príklad Višváder uvádza poberateľku starobného dôchodku, ktorá je vdovou. Tá musí požiadať aj o priznanie vdovského dôchodku.

Za 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia bude od 1. januára 2020 patriť minimálny dôchodok 334,30 eur mesačne, čo predstavuje 33 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca za rok 2018. Pri získaní viac ako 30 rokov a menej ako 40 rokov dôchodkového poistenia sa základný minimálny dôchodok bude zvyšovať za každý rok o 2 % zo sumy životného minima a pri 40 a viac rokoch dôchodkového poistenia za každý rok o 3 % zo sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Dve percentá zo sumy životného minima pritom v súčasnosti predstavujú 4,2 eura a tri percentá 6,3 eura.

Sociálna poisťovňa by podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera mala zvládnuť úlohu vyplatiť všetky minimálne dôchodky už v januári budúceho roka. "Mal som minulý týždeň dozornú radu Sociálnej poisťovne, otvorili sme tú otázku a dostali sme informáciu, ubezpečenie, že s touto úlohou sa vysporiadajú," uviedol šéf rezortu pre agentúru SITA. Upozornil však na to, že zákon o sociálnom poistení dáva poisťovni 60-dňovú lehotu na rozhodnutie o priznaní minimálnej penzie. "Čo sa týka tých 51 tisíc penzistov, ktorí minimálny dôchodok poberajú už teraz, tam je to relatívne jednoduché, tam sa to len navýši a tých ostatných analyzujú," dodal Richter.

Parlament začiatkom decembra schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa od začiatku budúceho roka zavedú miernejšie podmienky priznávania minimálnych dôchodkov. Sociálna poisťovňa prizná minimálny dôchodok všetkým penzistom, ktorí získali aspoň 30 rokov dôchodkového poistenia bez ohľadu na to, z akého príjmu v daných rokoch platili sociálne odvody. Zo zákona sa totiž odstráni podmienka tzv. kvalifikovaného roku dôchodkového poistenia.

Po 1. januári 1993 sú to len tie roky, v ktorých ročný hrubý príjem žiadateľa o dôchodok bol najmenej 24,1 % z ročnej priemernej mzdy na Slovensku v danom roku. Napríklad v minulom roku by podmienku kvalifikovaného roku splnil ten, kto by celý rok v hrubom zarábal aspoň 244 eur mesačne. Zrušenie podmienky získania kvalifikovaného roku poistenia tak znamená, že nebude potrebné za minulý rok zarobiť v hrubom aspoň 244 eur mesačne. Tento krok má Sociálnej poisťovni umožniť skoršie a jednoduchšie priznanie minimálnej penzie, keďže poisťovňa nebude musieť testovať predošlý príjem penzistu.