Primátori hlavných miest V4 chcú chrániť slobodu
17 | 12 | 2019 I Karolína Kristínová

V pondelok sa v Budapešti konala nezvyčajná diplomatická udalosť. Primátori hlavných miest Vyšehradskej štvorky sa stretli na samite, na Stredoeurópskej univerzite (CEU). Píše o tom portál Index.


Zatiaľ čo populistické vlády krajín Vyšehradskej štvorky pravidelne diskutujú o svojich konkrétnych pozíciách v rámci EÚ, v hlavných mestách týchto krajín zhodou okolností sú všetci primátori opoziční. Terajší primátori Gergely Karácsony (Budapešť), Matúš Vallo (Bratislava), Zdeněk Hřib  (Praha) a Rafał Trzaskowski  (Varšava) podpísali spoločnú dohodu o vytvorení paktu slobodných miest.


Primátori Vyšehradskej štvorky  vo svojom vyhlásení označujú klimatickú krízu, nerovnosť, krízu v oblasti bývania, starnúcu spoločnosť a politický tribalizmus za výzvu pre svoje mestá. Okrem toho sa snažia o presadzovanie hodnôt slobody, ľudskej dôstojnosti, demokracie, rovnosti právneho štátu, tolerancie a kultúrnej rozmanitosti. Koordinujú svoje úsilie o začlenenie mestských riešení do politík EÚ a naliehajú na hlavné orgány, agentúry, aby mestám prideľovali dostupné zdroje.


Ako píše Index, primátori to vyjadrili v svojom dlhšom  spoločnom vyhlásení poľutovanie, že „v ich krajinách momentálne dominujú populisti“.  „Využívajú nespokojnosť spoločnosti pre svoje vlastné politické a osobné ciele bez toho, aby im ponúkali skutočné odpovede. Tvrdia, že reprezentujú národ, ale zanedbávajú celé vrstvy spoločnosti, ako sú najmä obyvatelia našich multikultúrnych miest. Oživujú historickú bolesť nášho regiónu a šíria xenofóbny nacionalizmus, ktorý v minulom storočí dvakrát spôsobil tragédiu, “ napísali svojim občanom a sľubovali lepší model riadenia. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že spolupráca je otvorená aj pre ďalšie mestá a externých aktérov, ktorí zdieľajú spoločné hodnoty a politické ciele.


Európania idú do geta (Irina Chorevová)
Komentár Iriny Chorevovej, umelkyne Čítať ďalej
16 | 12 | 2019 | Zuzana Perželová