Nálety Rusov a Sýrčanov pripravili o život 17 ľudí
17 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Pri náletoch armády sýrskeho prezidenta Bašaára Asada a ich ruských spojencov dnes v povstalcami ovládanutých oblastiach v severozápadnej Sýrii zomrelo najmenej 17 ľudí. S odvolaním na oznámenie svedkov a záchranárov o tom informovala agentúra Reuters.


 

Severozápad Sýrie vrátane provincie Idlib je posledným väčším územím v krajine, kde po osem a pol rokoch vojny majú stále značnú kontrolu odporcovia Damasku. Rusko, ktoré v boji proti rebelom a islamistickým bojovníkom stojí na strane Asada, a Turecko, ktoré podporuje niektoré povstalcké skupiny, podpísali skôr tento rok dohodu o "deeskalaci" v oblasti. Dohovor ale podľa Reuters nebol plne rešpektovaný.

Dvaja členovia miestnych záchranných služieb uviedli, že štyria ľudia prišli o život a mnoho ďalších bolo zranených pri bombardovaní trhu v meste Maasrán. Ďalších šesť civilistov podľa záchranárov zomrelo pri útokoch na mesto Bdámá. Videá na sociálnych sieťach, zachytili ako obyvatelia Maasránu z trosiek vyťahovali obhorené ľudské telá. Na mieste boli tiež sanitky.

Ďalších päť ľudí podľa miestneho záchranárskeho zboru zomrelo pri útoku v neďalekom mestečku Tilmanás v juhovýchodnej časti provincie Idlib. Nálety na niekoľko ďalších dedín v oblasti usmrtili ďalších dvoch ľudí a mnoho ďalších zranili, uviedli záchranári. Sýrske štátne médiá o vojenských operáciách armády a Ruska v týchto oblastiach neinformovali.



V Idlib žijú státisíce ľudí, ktorí utiekli z iných častí Sýrie pred postupujúcou sýrskou armádou potom, čo sa na stranu Damasku v roku 2015 pridalo Rusko, čo do značnej miery ovplyvnilo pomer síl v prospech režimu.

Minulý mesiac sa vo východnej časti provincie Idlib podľa rebelov a diplomatov uskutočnila rozsiahla pozemná operácia, pri ktorej povstaleckí spojenci Turecka dobyli poľnohospodárske oblasti, nad ktorými najskôr získala kontrolu sýrska armáda s pomocou Ruska.

Hoci sa Damask zaviazal, že opäť získa kontrolu nad celým Idlib, západné diplomatické zdroje sa podľa Reuters domnievajú, že hlavnou prioritou režimu je upevniť kontrolu nad kľúčovými diaľnicami, ktoré pretínajú provinciu, a pomôcť tak vojnou a sankciami zbedačenej sýrskej ekonomike.

ZAČÍNA VOJNA? Sýria po dohode s Kurdmi presúva svoje jednotky k tureckým hraniciam!
13 | 10 | 2019 | SITA / Magda Danková