Najväčšou zmenou pre úrad bude podľa Mitríka diskusia o kontrolách na pôde NR SR
17 | 12 | 2019 I SITA

Najväčšou novinkou pre Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v budúcom roku bude podľa slov predsedu Karola Mitríka predkladanie zistení pre výbory Národnej rady SR. Uviedol to dnes na tlačovom brífingu, kde pripomenul, že úradu touto zmenou pribudne značná časť práce. Na druhej strane však Mitrík víta, že sa o zisteniach jeho úradu bude diskutovať aj na parlamentnej pôde.


„Nám pribudne práca, ale o zisteniach úradu sa nebude diskutovať na výboroch v bode rôzne, ale v rámci riadneho programu. Na výbor však prídu aj predstavitelia inštitúcie. Veľa si od toho sľubujem a dúfam, že parlament bude vyhodnocovať našu kontrolnú činnosť a bude to účinný nástroj na kontrolu verejných financií,“ povedal Mitrík. Od roka 2020 teda bude NKÚ posielať do príslušného výboru parlamentu aj správy s výsledkami celoslovenských prierezových kontrolných akcií.

Príslušný výbor bude povinný správy prerokovať nielen za prítomnosti zástupcu kontrolného úradu, ktorý bude informovať o zásadných zisteniach či kľúčových odporúčaniach, ale aj za účasti ministra či vedúceho predstaviteľa štátnej či verejnej inštitúcie. Doposiaľ úrad povinne predkladal zákonodarcom výročnú správu o svojej činnosti, stanovisko k návrhu štátneho rozpočtu a záverečného účtu.

V roku 2020 plánuje vykonať NKÚ 32 kontrolných akcií v rôznych oblastiach štátnej správy.