Marihuana poletí do vesmíru, Elon Musk chce skúmať tamojšiu deformáciu rastlín
17 | 12 | 2019 I Dominik Simon
Vedci chcú zistiť, ako veľmi bude RNA rastlín deformované po pobyte vo vesmíre. Prvá pokusná rastlina sa tak má stať marihuana.

V polovici decembra dorazil na Medzinárodnú vesmírnu stanicu modul od spoločnosti SpaceX s troj tonovým nákladom, kde nechýbali ani myši s extrémne vyvinutou svalovou hmotou. Elon Musk má naplánovanú ďalšiu zásobovaciu misiu pomocou kozmickej lode Dragon až na marec budúceho roka.



Medzi nákladom pri ďalšej misii už nebudú hlodavce, ale marihuana. Pôjde však o bunkové kultúry z tzv. Technického konope, ktoré má oproti tomu klasickému omnoho nižší obsah THC. Tento špeciálny a neobvyklý náklad bude vyslaný na ISS agrotechnickou spoločnosťou Front Range Biosciences

Tieto kultúry však poslúžia k jedinému účelu. Najskôr budú uchované 30 dní v inkubátore, počas ktorých bude tým zo spoločnosti BioServe Space Technologies intenzívne analyzovať okolité podmienky. Následne potom budú exportované späť na našu planétu, kde bude ich RNA podrobené rozsiahlym testom.

Hlavným cieľom tejto misie je zistiť, aký vplyv môže mať mikrogravitácia, kozmické žiarenie a ďalšie vplyvy, typické pre vesmír, na génovú expresiu alebo mutagenézu buniek. Na prvopočiatku tohto projektu pravdepodobne stálo zistenie, že svalová hmota ľudí sa zmenšuje pri dlhšom pobyte vo vesmíre. Ak budeme niekedy v budúcnosti osídľovať cudzie planéty, je nevyhnutné vedieť, či rastliny počas pestovania nejak nezmutujú.

Izraelský parlament schválil návrh zákona o vývoze liečebného konope
Jeruzalem 27. decembra (TASR) - Izraelský parlament schválil návrh zákona, ktorý miestnym pestovateľom umožní pestovať a vyvážať liečebné konope. Informovala o tom v stredu agentúra AP, ktorá podotkla, že Izrael sa tak stane po Holandsku a Kanade... Čítať ďalej
27 | 12 | 2018 | TASR