Izraelský parlament schválil návrh zákona o vývoze liečebného konope
27 | 12 | 2018 I TASR

Jeruzalem 27. decembra (TASR) - Izraelský parlament schválil návrh zákona, ktorý miestnym pestovateľom umožní pestovať a vyvážať liečebné konope. Informovala o tom v stredu agentúra AP, ktorá podotkla, že Izrael sa tak stane po Holandsku a Kanade treťou krajinou sveta, ktorá sa s týmto produktom dostane na celosvetový trh.



Zákon, schválený poslancami v utorok, umožní izraelským poľnohospodárom pestovanie konope určeného na lekárske účely pod podmienkou, že budú na to mať povolenie ministerstva zdravotníctva, súhlas polície, ako aj úradu na kontrolu poľnohospodárskej produkcie.
Export konope by mal izraelskému štátu priniesť ročne dodatočný príjem vo výške asi miliardy šekelov (234 miliónov eur), vyplýva z odhadov zverejnených parlamentom. Momentálne má povolenie na produkciu konope na liečebné účely osem izraelských spoločností.

Rekreačné užívanie marihuany, vyrábanej z konope, je v Izraeli zakázané. Od roku 2017 tam však platí, že osoby prichytené na verejnosti s marihuanou budú potrestané len pokutou (približne 250 eur), a nebudú obvinené z trestného činu. Peniaze z pokút sú použité na protidrogovú liečbu a prevenciu.
Používanie marihuany na liečebné účely je v Izraeli legálne a v prípade špecifických ochorení lekármi odporúčané už asi desať rokov.

Vývoz konope z Izraela by sa mohol začať o šesť mesiacov, uviedla spoločnosť iCAN, ktorá sa venuje propagácii technológií na pestovanie liečebného konope.
Parlamentom schválený zákon musí ešte schváliť izraelská vláda. Podľa agentúry AP ide však len o formalitu.