Haitová odmieta, že klamala komisiu Súdnej rady SR
17 | 12 | 2019 I SITA

Sudkyňa Andrea Haitová odmieta, že by klamala komisiu Súdnej rady SR v prípade vymazania obsahu svojho mobilného telefónu. Jej stanovisko poskytol agentúre SITA hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Haitová argumentuje, že sa k vymazaniu časti obsahu vyjadrila ešte pred dobrovoľným odovzdaním mobilného telefónu polícii. Komisia rady sa Haitovej pýtala na mobilný telefón opakovane, pričom v pondelok 16. decembra odporučila predsedníčke Súdnej rady SR Lenke Praženkovej, aby podala na Haitovú disciplinárny podnet.


Sestra bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej Haitová mala v telefóne nainštalovanú aplikáciu Threema, prostredníctvom ktorej komunikovalo viacero sudcov s Marianom K. Počas znaleckého skúmania telefónu Haitovej bol celý obsah na diaľku vymazaný, o čom informovala radu Národná kriminálna agentúra (NAKA).

„K medializovaným informáciám, že som klamala pred komisiou Súdnej rady SR uvádzam, že pred komisiou som neklamala, na položenú otázku, či som pred vydaním mobilného telefónu z neho niečo vymazala, som odpovedala pravdivo. Vyjadrovala som sa k vymazávaniu komunikácie, kontaktov a iných vecí bezprostredne pred dobrovoľným vydaním mobilného telefónu.

Sama som pred komisiou uviedla, že som mala približne ročný mobilný telefón a bolo by nelogické, aby som popierala ročné bežné užívanie mobilného telefónu vrátane priebežného vymazávania reklamných SMS správ a neaktuálneho obsahu a to aj s prihliadnutím na vykonávané znalecké dokazovanie obsahu mobilného telefónu.

Na skutočnosti, že som si z mobilného telefónu vymazávala neaktuálne kontakty a správy a iné veci zo všetkých možných aplikácií, nevidím nič neobvyklého,“ uviedla Haitová. Dodala, že súčasne listom požiadala predsedníčku Súdnej rady SR Lenku Praženkovú o vypočutie zvukového záznamu zo zasadnutia komisie.

Komisia súdnej rady však má iné informácie priamo od polície, ktorá prípad vyšetruje. „V mobilnom telefóne bola nainštalovaná aplikácia Threema. Z 20 konverzácií bolo vymazaných 17. Pri znaleckom pokuse sa po pripojení na internet celý telefón vyresetoval,“ povedala predsedníčka komisie Elena Berthotyová. V praxi niekto podľa stanoviska polície na diaľku mobilný telefón celý vymazal.

Haitová mala byť členkou senátu, ktorý mal rozhodovať v odvolacom konaní na Krajskom súde v Bratislave v prípade jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. O ich vyplatenie sa snažil Marian K., ktorý prostredníctvom aplikácie Threema komunikoval s viacerými sudcami.

Komisia súdnej rady opäť zasadne 13. januára a predvolá si Jankovskú.