Zásah NAKA v súvislosti so stavbou D1 s tunelom Višňové nie je prekvapujúci, tvrdí OĽaNO
16 | 12 | 2019 I SITA

Zásah policajtov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) po Slovensku, vrátane sídla Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS), v súvislosti s výstavbou úseku diaľnice D1 s tunelom Višňové nie je prekvapujúci. Informovalo o tom v pondelok hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v tlačovej správe s tým, že na základe svojich zistení sa domnievajú, že pri tomto diele mohol byť spáchaný trestný čin nehospodárneho nakladania s verejnými zdrojmi a korupcia. OĽaNO podľa vyjadrenia od začiatku upozorňovalo, že výstavba tunela Višňové nenapredovala podľa plánu a že tento úsek D1 nemusí byť dokončený skôr ako v roku 2024.


"Namiesto maximálnej súčinnosti NDS a zhotoviteľa a akcelerácii prác začal štát potichu pripravovať súťaž na nového zhotoviteľa," uviedlo hnutie. Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek a premiér Peter Pellegrini podľa OĽaNO vlani v decembri zahrali na stavbe tunela divadlo, ako združenie zhotoviteľov Salini Impregilo - Dúha nedokáže dielo dokončiť.

"Na základe čoho zhotoviteľa vykúpili zo stavby nevýhodnou zmluvou za 25 miliónov eur. V zmluve sme platili za rôzne činnosti duplicitne, alebo sme odkupovali od zhotoviteľa materiál, ktorý už raz bol z verejných zdrojov zaplatený," poznamenalo hnutie. Výsledok scanu technického stavu tunela za viac ako 200 tisíc eur nebol podľa OĽaNO dodnes zverejnený. "Údajne je tunel na tom zle po technickej stránke. Aj dnes dochádza pod vplyvom geologických faktorov a počasia k degradácii zle zabezpečeného diela," tvrdí OĽaNO.

K akcii NAKA sa vyjadrilo aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Jeho podpredseda Pavol Zajac verí, že polícia má relevantné dôvody na zásah a robí si svoju prácu zodpovedne. "Škoda len, že premiér Pellegrini a minister Érsek sa nesprávali zodpovedne. Pred rokom, keď zastavili stavbu Višňového, tvrdili, že na stavbe bude urýchlene pracovať nový dodávateľ. Realita je taká, že už rok sa na stavbe nepracuje a NDS dodnes nevypísala novú súťaž," upozornil Zajac s tým, že je veľký predpoklad, že sa nebude reálne na stavbe pracovať ďalší rok. Po piatich rokoch výstavby úseku s tunelom je to podľa neho veľmi smutná správa pre všetkých motoristov.

Poslanec Igor Janckulík (KDH) predpokladá, že sa našli dôvodné podozrenia pre takúto akciu NAKA a očakáva, že to veci posunie správnym smerom. "Problémy s nezvládnutou výstavbou tunela Višňové totiž, prirodzene, najviac znáša Žilinský kraj. Doprava, ktorá už roky mala prúdiť po tejto časti D1, sa stále deje na cestách I. triedy, ako aj na župných cestách II. triedy, ktoré nie sú určené a stavané na takúto intenzitu dopravy," podotkol Janckulík.

Ako dodal, denne preto ľudia stoja v zápchach, sú svedkami dopravných nehôd a zničených ciest nižších kategórií. "Myslím, že po päť a pol roku od začatia výstavby tunela Višňové a po roku, odkedy sa vďaka premiérovi Pellegrinimu a ministrovi Érsekovi na stavbe ani len prstom nehlo, sme takýto scenár neočakávali," uzavrel Janckulík.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v pondelok od skorých ranných hodín v Prešovskom, Žilinskom a Bratislavskom kraji vykonávali zaisťovaciu akciu s názvom „Tunel“. Ako informovala polícia na sociálnej sieti, akcia súvisí s výstavbou úseku D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala. Bližšie informácie poskytne polícia, keď to umožní procesná situácia. "Informácie, ktoré bolo možné v tejto chvíli poskytnúť, sme zverejnili na policajnom facebooku," uviedol pre agentúru SITA hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.