VIDEO: Ruská vojenská loď nasledovala americký torpédoborec do Čierneho mora
16 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Keď v nedeľu vplával do Čierneho mora americký torpédoborec USS Ross, Rusko vyslalo svoju malú raketovú loď Vyshny Volochyok, aby skúmala jej kroky. Je to už ôsme plavidlo amerického námorníctva, ktoré v tomto roku vplávalo do tohto regiónu.


USS Ross uskutočnila niekoľko misií v Čiernom mori od zvýšenia napätia po zjednotení Krymu s Ruskom a po prepuknutí ukrajinského konfliktu v roku 2014.

Naposledy bol Vyshny Volochyok vyslaný na sledovanie americkej vojnovej lode v polovici októbra, keď sa pripojil k ďalším dvom ruským plavidlám, aby nasledoval torpédoborec USS Porter, ktorý je taktiež triedy Arleigh Burke.



Washington trvá na tom, aby sa jeho námorné misie v Čiernom mori vykonávali na rutinom základe v súlade s medzinárodným právom. Ich cieľom je podporiť slobodu plavby a upokojiť spojencov NATO vzhľadom na tzv. „Ruskú hrozbu“.

Moskva je presvedčená, že americká armáda nemá v tomto regióne "čo robiť". Prítomnosť amerického námorníctva iba zvyšuje napätie a zvyšuje riziko nehôd, ktoré by mohli v najhoršom prípade vyvolať vojenský konflikt v Európe.

VIDEO: Extrémne vzácny nacistický šifrovací stroj bol vydražený v aukcií za viac ako 100 000 dolárov
V aukcii sa predalo za viac ako 100 000 dolárov šifrovacie zariadenie, ktoré nacistické Nemecko používalo počas druhej svetovej vojny na prenos kódovaných správ. Čítať ďalej
15 | 12 | 2019 | Marek Molnár