Šanca na záchranu zničenej bytovky sa podľa statika zmenšuje každým dňom
16 | 12 | 2019 I SITA

Výbuchom plynu zničený bytový dom na Mukačevskej ulici 7 v Prešove s najväčšou pravdepodobnosťou zbúrajú celý. Uviedol to po pondelkovom prvom dni demontážnych prác hlavný statik Jozef Polák, podľa ktorého sa šanca, že bude bytovka ešte obývateľná, zmenšuje každým dňom. Dodal však, že ešte čakajú na ďalšie posudky a stále posudzujú všetky možnosti.


„Štyri horné poschodia nám ukázali, že stav je tak degradovaný požiarom, že pri práci sa všetko rozsypávalo a padalo dole. Došlo k preťaženiu stropov od tohto materiálu, niektoré sa nám prepadli na troch úsekoch až dole. Čiže stav je kritický aj v spodných poschodiach. V tejto chvíli to bohužiaľ vyzerá tak, že to pôjde dole,“ informoval Polák.

Ako potvrdil hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, krízový štáb je pripravený na všetky možnosti. Tie však budú najskôr konzultovať s odborníkmi. „Ak to odborníci a statici potvrdia, že už nie je možné zachovať zvyšnú časť bytovky, tak sme pripravení aj na taký scenár, že pôjdeme až po najnižšie podlažia. Nie je ale dôvodná obava na to, aby sme niekde v polovici zastali a ak bude potrebné pokračovať, že sa práce odsunú na nejaký iný termín,“ zdôraznil hovorca.

Samotné práce na demontáži bytovky dnes prebiehali podľa technického riaditeľa spoločnosti Cannoneer Jiřího Raszku mimoriadne hladko. Pomohlo aj vhodné počasie a minimálny vietor. „Najväčšie obavy som mal z trosiek ľahkých oceľových konštrukcií na vrchu strechy, ktoré môže poryv vetra zdvihnúť a urobiť naozaj veľké škody. Tak 80 percent týchto konštrukcií zo strechy už je dole. Malinká časť tam ešte ostala, bohužiaľ sa nám rýchlo zotmelo,“ vysvetlil Raszka. Ako dodal, počas prác riešili iba malý problém s prasknutým tesnením. „Mne sa po dnešku uľavilo. Riziko, ktoré tu bolo, sme znížili v tejto chvíli o minimálne 70 percent,“ zdôraznil technický riaditeľ českej firmy.

V prvý deň sa im podarilo z čelnej strany dostať sa so špeciálnym strojom už po 8. poschodie. Začiatok podľa neho bol cielene opatrný. „Nechceli sme k tomu pristúpiť tak, že čím skôr, tým lepšie. Chceli sme preskúmať inkriminované miesto, kde sa eventuálne mohli nachádzať ostatky (nezvestnej ženy – pozn. SITA),“ upozornil Raszka. Po odkrytí preto miestnosti prehľadával policajný dron. „Týmto systémom sme však nič nezistili a nič nevideli,“ skonštatoval.

V prácach budú pokračovať opäť v utorok od 8. hodiny. Stále platia sprísnené bezpečnostné opatrenia, ktorých súčasťou je rozšírenie ochranného pásma, dočasná evakuácia ľudí z okolitých bytoviek a aj zákaz vstupu na strechy v meste za účelom dokumentovania prác. „Bezpečnostné zóny ostanú zachované. Stále hrozí nejaký úlet. Pri väčšom poryve hrozia aj úlety prachových častíc, izolačnej vaty, preto by mali ľudia dbať na svoje zdravie a zbytočne nevetrať a neotvárať okná,“ upozornil Raszka. Ako dodal, pri takýchto špecifických prácach nie je možné určiť dĺžku ich trvania.

Nešťastie v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove má sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je stále nezvestná. Nútene sú stále evakuovaní obyvatelia 69 bytov. V Prešove naďalej platí vyhlásená mimoriadna situácia.