Ruská kozmická loď bude schopná cestovať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu až 3-krát rýchlejšie
16 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Ruská vesmírna agentúra tvrdí, že vyvinula nový spôsob, ako umožniť kozmickej lodi Sojuz, aby bola schopná až trikrát rýchlejšie cestovať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), čím sa zníži spálenie paliva a taktiež dopad cesty na kozmonautov.


Inovácia znižuje počet obežných dráh, ktoré musí kozmická loď Sojuz spraviť okolo Zeme predtým, ako dosiahne ISS, vysvetlila ruská vesmírna agentúra Roscosmos. Zvyčajne to trvá dva dni alebo šesť hodín, ak sa vykoná „rýchly štart“.

Ruskí vesmírni inžinieri, ktorí sa usilujú o zvýšenie efektívnosti lode Sojuz, našli spôsob, ako dostať kozmonautov do ISS iba jednou rotáciou okolo Zeme. Takéto vesmírne lety budú trvať zhruba dve hodiny a ušetria veľa paliva a zdrojov potrebných pre každú misiu. Avšak dôležitejšie je, že posádka bude musieť stráviť menej času vo vnútri zabalenej kapsuly Sojuz.

Roscosmos by mal začať používať tento systém o dva až tri roky.

Táto technológia bude hrať dôležitú úlohu v ruskom programe prieskumu Mesiaca, dodal Roscosmos. Môže sa tiež použiť pri záchrannej operácie na ISS, keď sa čas stáva kľúčovým faktorom pri záchrane posádky stanice.

VIDEO: Po prvýkrát bol zmapovaný horiaci povrch neutrónovej hviezdy
NASA po prvýkrát zmapovala povrch neutrónovej hviezdy (vesmírny objekt, ktorý vznikne po výbuchu supernovy), pričom objavila jej „horúce miesta“, ktoré môžu dosiahnuť až 1 milión stupňov. Vďaka tomuto objavu sa vedci môžu opäť posunúť ďalej vo... Čítať ďalej
15 | 12 | 2019 | Marek Molnár