V najvyšších polohách Vysokých a Nízkych Tatier hrozí mierne lavínové nebezpečenstvo
15 | 12 | 2019 I SITA

V najvyšších polohách Vysokých a Nízkych Tatier naďalej platí mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň na päťdielnej stupnici. Informovala o tom dnes Horská záchranná služba (HZS). V nižších a stredných polohách týchto pohorí a taktiež v Západných Tatrách, Malej a Veľkej Fatre horskí záchranári očakávajú malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň. V sobotu prišiel o život pri páde lavíny v Nízkych Tatrách neďaleko Chopka mladý lyžiar.


Horskí záchranári konštatujú, že lavínové nebezpečenstvo sa viaže na záveterné svahy, žľaby a oblasti pod hrebeňmi a sedlami orientované na sever, severovýchod a severozápad, kam vietor navial množstvo nového snehu. „Na týchto miestach sa môžu tvoriť nebezpečné snehové vankúše a dosky. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne spomínaných orientácií,“ napísali na webe. Počas poobedia sa pri očakávanom oteplení môžu výnimočne samy uvoľniť aj kĺzavé lavíny na veľmi strmom trávnatom teréne, dodala HZS.

Druhý stupeň lavínového nebezpečenstva platí vo Vysokých Tatrách od nadmorskej výšky 2000 metrov, v Nízkych Tatrách od 1700 metrov. HZS pripomína, že za posledné dni napadlo v horách 15 až 50 metrov nového snehu, čo je stále podpriemerná pokrývka. Na záveterných severne orientovaných svahoch sa vyskytuje naviaty sneh, v žľaboch najvyšších polôh aj s hrúbkou pol metra až jeden meter. Horskí záchranári upozorňujú, že ráno napriek jasnému alebo poloblačnému počasiu fúkal silný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť 25 metrov za sekundu.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pred silným vetrom v horách výstrahy druhého stupňa pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš a Brezno a prvého stupňa pre ďalšie okresy.