S-400 sú pre Turecko "životne dôležité" a ich kúpu nezrušia "za žiadnych okolností", prehlásil turecký minister zahraničných vecí
15 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Ankara "za žiadnych okolností" nezruší kúpu ruských obranných systémov S-400, pretože tieto systémy sú nevyhnutné na ochranu tureckého vzdušného priestoru, prehlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu.


Turecko "za žiadnych okolností" nezruší multimiliardovú dohodu, ktorú podpísalo s Ruskom, v súvislosti s protilietadlovými raketovými systémami S-400.

"Beznádejne potrebujeme systém protivzdušnej obrany. Snažili sme sa ho získať od USA a ďalších, avšak beznádejne. Je to obranný systém, ktorý je pre nás životne dôležitý," dodal minister zahraničných vecí.

Turecký minister obrany Hulusi Akar vo svojom vyhlásení zopakoval dôvody nákupu ruského arzenálu. Turecko sa pokúsilo získať podobné systémy z USA a Francúzska, ale bez úspechu. Rusko jediné reagovalo pozitívne na turecké požiadavky.

Prehlásenie ministrov prišlo len dva dni po tom, čo senátori Spojených štátov podporili návrh zákona, ktorý by umožnil sankcionovať Turecko kvôli nákupu týchto systémov. Návrh zákona by tiež umožnil tureckým predstaviteľom, aby boli potrestaní za vojenskú operáciu v Sýrii proti miestnym kurdským silám, ktoré Ankara považuje za teroristov.

Ruská najnovšia riadená raketa Monolit je pripravená na testovanie
Vývoj vysoko presnej riadenej rakety "Monolit" pre ruské letecké kozmické sily sa blíži k záverečnej fáze a je pripravená na testy, uviedol najvyšší predstaviteľ ruského obranného priemyslu. Čítať ďalej
15 | 12 | 2019 | Marek Molnár