"Project Censored" alebo cenzurované príbehy o ktorých ste možno ešte nepočuli
15 | 12 | 2019 I Marek Molnár

"Project Censored", to je názov projektu, ktorého úlohou je odhaľovať cenzurované príbehy. Jeho zakladateľom bol v roku 1976 profesor Carl Jensen a jeho študentmi zo štátnej univerzity v Sonome, avšak odvtedy prešiel nejaký čas a za roky 2018 - 2019 sa na týchto tajných príbehoch podujalo 283 vysokoškolských študentov a 24 profesorov z 15 univerzitných kampusov. 


"Project Censored" vydal zoznam 25 príbehov, o ktorých sa v mainstreamových mediách nehovorí. Príbehy sú rôzne, či už ide o cenzúru dokumentárneho filmu od spravodajského portálu Al Jazeera, ktorého cieľom bolo odhaliť tajnú kampaň Izraela v Spojených štátoch alebo o príbeh "moderného otroctva" v USA.

Jeden z najzaujímavejších cenzurovaných príbehov je o farmaceutických spoločnostiach, ktoré nenapredujú tak rýchlo, ako by mali.

Najväčšie farmaceutické spoločnosti na svete „nedokázali vyvinúť dve tretiny zo 139 urgentne potrebných liečebných ošetrení v rozvojových krajinách“, uviedol portál Guardian v novembri 2018. Tvrdenie portálu Guardian bolo založené na správe nadácie Access to Medicine Foundation (AMF), neziskovej organizácií, ktorá analyzuje prístup k základným liekom, ako sú dojčenské vakcíny proti cholere alebo liečba syfilisu.

Odhaduje sa, že až dve miliardy ľudí na celom svete nemajú prístup k urgentne potrebným liekom.

V snahe presvedčiť investorov, aby vyvíjali tlak na farmaceutické spoločnosti, aby sprístupnili viac liekov v rozvojových krajinách, nadácia predložila svoju správu 82 globálnym investorom v Londýne, New Yorku a Tokiu. V apríli 2019 spoločnosť Access to Medicine informovala, že sa nakoniec našlo 90 hlavných investorov, ktorí prisľúbili podporu rozvojovým krajinám.

VIDEO: V Hitlerovom "Vlčom brlohu" boli objavené nové artefakty
V sídle Adolfa Hitlera na východnom fronte v Poľsku bolo objavených niekoľko desiatok artefaktov. Toto sídlo bolo nedotknuté od roku 1944. Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Marek Molnár