Pred zasadnutím Súdnej rady sa stretne aj komisia, ktorá preveruje informácie z Threemy Mariana K.
15 | 12 | 2019 I SITA

 Pred komisiu Súdnej rady SR majú v pondelok prísť sudcovia, ktorí sa spomínajú v komunikácii Mariana K. cez aplikáciu Threema. Súdna rada si znovu predvolala sudkyňu Andreu Haitovú a sudcu Davida Lindtnera. Obaja majú dôjsť pred riadnym rokovaním rady, ktoré je naplánované na pondelok 16. decembra o 10:00. Účasť nie je povinná, je preto otázne, či sa Haitová a Lindtner pred komisiu postavia. V minulosti však sudcov, ktorí sa nedostavili, navrhla komisia disciplinárne stíhať. Na programe súdnej rady je aj správa o činnosti spomínanej komisie.


Andrea Haitová je sestra bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej, ktorá je tiež medzi podozrivými sudcami, a mala byť členkou senátu, ktorý mal rozhodovať v odvolacom konaní na Krajskom súde v Bratislave v prípade jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. Lindtner ešte donedávna šéfoval Okresnému súdu Bratislava III a tiež údajne komunikoval s Marianom K. V súvislosti s komunikáciou už odstúpili zo svojich postov viacerí sudcovia. Po odchode Lindtnera odišla z justície aj sudkyňa Miriam Repáková.

Okrem samotnej komunikácie preveruje komisia súdnej rady aj majetkové pomery dotknutých sudcov a sudkýň. Z postu člena súdnej rady odstúpil advokát Michal Mišík, ktorý právne zastupuje jednu z podozrivých sudkýň Zuzanu Maruniakovú. Tá rozhodovala civilný proces na Okresnom súde Bratislava V o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. V konaní našlo nezrovnalosti aj ministerstvo spravodlivosti, ktoré v súčasnosti preveruje viacero sudcov a viacero spisov. Mená rezort zatiaľ nekonkretizoval, nevylučuje však možnosť, že budú podané ďalšie disciplinárne podnety.