Autonómny kamión prepravuje 40 000 libier masla z pobrežia na pobrežie v USA
15 | 12 | 2019 I Mário Martinka
Na ilustráciu toho, ako ďaleko prešiel vývoj vozidiel s autonómnym pohonom, sa môžme pozrieť na  nákladný automobil ktorý prešiel 2 800 míľ (4 500 km) v Spojených štátoch s nákladom masla ktoré muselo byť neustále chladené. Nákladné auto ( vybavené balíkom technológií autonómneho riadenia od spoločnosti Plus.ai) a jeho náklad patriaci spoločnosti Land O'Lakes, podnikli cestu z Tulare v Kalifornii do mesta Quakertown v Pensylvánii.

Technológia autonómneho riadenia sa už niekoľko rokov neustále vyvíja. Okrem inžinierskych a softvérových prekážok existuje stále veľa ďaľšich výziev ako napríklad fakt, že takéto stroje musia fungovať v chaotickom svete každodenného života so všetkou "batožinou" a komplikáciami, ktoré sa na našich cestách už dlhé generácie nachádzajú, píše stránka newatlas.com

Príkladom je preprava tovaru v Spojených štátoch. Amerika nie je len veľkým miestom, je to zbierka 50 polo-autonómnych štátov s veľmi rozdielnymi zákonmi, geografiou a podnebím, čo znamená, že jazda po bežných cestách môže byť stále dobrodružstvo, čo môže dosvedčiť každý kto kedy jazdil alebo jazdí uprostred zimy cez Južnú Dakotu. Pre jeden stroj je toho viac než dosť na prispôsobenie sa.

Ako príklad môžeme uviesť nedávnu demonštráciu dopravcu a jeho vozidlo vybavené balíkom Plus.ai, ktorý zahŕňa multimodálnu fúziu senzorov, vizuálne algoritmy hlbokého učenia (deep learning) a technológie SLAM (Simultaneous Location And Mapping). Tieto pomáhali viesť vozidlo počas jeho jazdy po diaľniciach číslo 15 a 70 v Spojených Štátoch.

Počas cesty sa autonómne systémy zhostili prevádzky, hoci na palube bol vždy vodič a aj bezpečnostný technik, pričom vodič prevzal kontrolu podľa zákona v niektorých štátoch. Cesta viedla kamión rôznymi terénmi a poveternostnými podmienkami. Počas troch dní kamión prešiel cez Rocky Mountains, planiny Kansasu ako aj po cestách v snehu a daždi.

Táto medzištátna nákladná jazda so spoločnosťou Land O'Lakes ukazuje bezpečnosť, efektívnosť a vyspelosť našich autonómnych nákladných vozidiel, ktoré už niekoľko dní v týždni dodávajú náklad našim partnerom,“ hovorí Shawn Kerrigan, COO a spoluzakladateľ spoločnosti Plus.ai. „Neustály pokrok v našich autonómnych nákladných vozidlách umožní, aby sa tieto rýchle medzištátne dodávky stali v budúcnosti normou. Sme nadšení, že môžeme dokázať, čo naša technológia môže dosiahnuť už dnes pri súčasnom prísnom dodržiavaní štandardov autonómnej bezpečnosti jazdy a prepravy potravín. "