Rekordná letná sezóna priniesla ubytovacím zariadeniam v Prešovskom kraji tržby 31,8 milióna eur
14 | 12 | 2019 I SITA

Ubytovacie zariadenia v Prešovskom kraji počas tohtoročnej letnej sezóny zaznamenali rekordných 372-tisíc návštevníkov. Je to o pätinu vyšší počet ako v lete minulého roka. Medziročný nárast počtu všetkých turistov na úrovni 21,8 percenta bol nad úrovňou celoslovenského rastu. Tržby ubytovacích zariadení v Prešovskom kraji dosiahli 31,8 milióna eur. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Prešove o vývoji cestovného ruchu v kraji za 3. štvrťrok tohto roka, ktoré agentúre SITA poskytla Jaroslava Petričová z prešovského pracoviska ŠÚ.


Prešovský kraj je dlhodobo tretí najnavštevovanejší región na Sloven­sku hneď po Bratislavskom a Žilinskom kraji. „V rámci cestovania domáceho obyvateľstva Slovenska, meraného podľa počtu ubytovaných, je na druhej priečke obľúbenosti. Vďaka vyššiemu tempu rastu počtu domácich aj zahraničných návštevníkom počas letnej sezóny dokázal Prešovský kraj viditeľne znížiť náskok oboch lídrov v počte ubytovaných,“ uviedla Petričová.

Na počte ubytovaných v rámci celého Slovenska sa Prešovský kraj po­die­ľal 17,8 percentami v rámci celkovej návštevnosti a 15,8 percentami na počte zahraničných turistov, ktorí prišli na Slovensko. Súčasne návštevníci strávili v ubytovacích zariadeniach 1,2 milióna nocí. Priemerná doba pobytu návštevníka v kraji bola 3,3 dňa.

Rast regionálnej návštevnosti spojenej s ubytovaním ťahali nahor predovšetkým domáci návštevníci. Prišlo ich 236-tisíc a tvorili 64 percent hostí. Turistické lokality Prešovského kraja tak prilákali druhý najvyšší počet Slovákov hneď po Žilinskom kraji. „Teší nás, že medziročný nárast počtu domácich návštevníkov bol najvyšší spomedzi ôsmich krajov Slovenska, keď dosiahol 28,4 percenta,“ uviedol riaditeľ pracoviska ŠÚ SR v Prešove Ján Cuper. Slováci strávili v ubytovacích zariadeniach kraja takmer 824-tisíc nocí, čo predstavuje medziročný rast o štvrtinu.

Od júla do konca septembra navštívilo Prešovský kraj celkovo 135-tisíc cudzincov, medziročne ich bolo viac o 11,6 percenta. Prešovský kraj bol treťou najobľúbenejšou regionálnou destináciou pre cudzincov, po dominujúcom Bratislavskom kraji a hneď za Žilinským krajom.

Zahraniční návštevníci celkovo strávili v priebehu troch letných mesiacov v kraji 417-tisíc nocí. „Dynamika rastu počtu prenocovaní zaostávala za dynamikou rastu počtu hostí, čo v praxi znamená, že priemerná dĺžka pobytu sa naďalej skracovala,“ vysvetlila Petričová. Najvyšší podiel ubytovaných cudzincov tvorili návštevníci z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Ne­mec­ka a Izraela. Z Českej republiky bol v priemere každý druhý návštevník kraja.

Tržby ubytovacích zariadení v Prešovskom kraji dosiahli 31,8 milióna eur, čo predstavuje 19,1-percentný podiel z celoslovenských tržieb ubytovateľov v priebehu 3. štvrťroka. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka návštevníci v súhrne zaplatili ubytovacím zariadeniam v regióne o 33,8 percenta vyššiu sumu, ako pred rokom.

„Je to po košickom regióne druhý najvyšší medziročný rast tržieb na Slovensku, pričom však tržby košického regiónu v absolútnom čísle dosahujú oveľa nižšiu, približne tretinovú hodnotu,“ spresnil Cuper. Väčšinu tržieb vytvorili domáci návštevníci, podiel v kraji činil 61 percent, čo v nominálnej hodnote predstavovalo 19,4 milióna eur.

Ku koncu septembra 2019 poskytovalo ubytovacie služby v Prešovskom kraji spolu 841 ubytovacích zariadení, k dispozícii bolo 12,3 tisíca izieb s takmer 34-tisíc lôžkami. Tretí štvrťrok sumarizuje údaje o ubytovaných návštevníkoch za mesiace júl, august a september a dlhodobo je to najúspešnejší štvrťrok v cestovnom ruchu na Slovensku v bilancii počtu ubytovaných aj tržieb počas roka.