Prečo prestali tučniaky lietať
14 | 12 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Podľa nového vedeckého výskumu, tučniaky žijúce v Antarktíde, kedysi vedeli lietať. Zmenu v ich spôsobe života mal zapríčiniť pád asteroidu. Uviedol portál Life.ru.


Na ostrove Chatham na Novom Zélande našli vedci skamenené zvyšky predkov moderných tučniakov. Uviedla Palaeontologica Electronica. Podľa vedcov je tento nález starší ako 60 miliónov rokov. Išlo o zviera asi meter vysoké porovnateľné s výškou súčasných tučniakov. Vedci našli aj starovekého tučniaka, ktorého výška dosahovala terajší vzrast ľudskej osoby a vážil približne 80 kilogramov.


Podľa tohto výskumu boli tučniaky spočiatku relatívne veľké. A vedeli tiež lietať. Výskum dokázal zmenu ich životného štýlu. Spôsobiť ho mal zásah z vonkajšieho prostredia.


Asteroid, ktorý podľa historikov zastavil vývoj dinosaurov, mal vplyv i na tučniaky. Predtým lietajúce veľké vtáky sa po katastrofe presunuli do vody. A časom si zvykli pohybovať sa po zemi i plávať. Ich krídla sa zmenili na plutvy. Predtým boli tučniaky vtákmi, postupne sa však naučili stáť vzpriamene. Ich výška sa ale znížila.


Už teraz sú ale vedci schopní zrekonštruovať obraz udalostí na Zemi po páde 10 kilometrového asteroidu, ktorý zničil svet dinosaurov. Na potvrdenie teórie však ešte musia vedci nájsť tučniaka, ktorý žil pred pádom asteroidu.


Asteroid preletí okolo Zeme v pondelok. Vráti sa až za sedem rokov
Obrovský asteroid, ktorý cestuje až 60-krát rýchlejšie ako lietadlo Boeing prejde okolo Zeme. Podobný úaz nastane až o sedem rokov. Čítať ďalej
24 | 11 | 2019 | Mare Molnár