VIDEO: Spojené štáty otestovali balistickú raketu, ktorá bola podľa zmluvy INF zakázaná
13 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Pentagon vykonal druhú skúšku balistickej rakety, ktorá bola zakázaná v rámci dohody INF s Ruskom, ktorú USA opustili začiatkom tohto roka. Balistická raketa vystrelená zo zeme preletela viac ako 500 kilometrov.


Raketa bola vystrelená vo štvrtok z Vandenberg Air Force Base v Kalifornii, uviedlo americké ministerstvo obrany vo vyhlásení.

„Zhromaždené údaje a skúsenosti získané z tohto testu budú informovať ministerstvo obrany o vývoji budúcich rakiet stredného doletu,“ píše sa vo vyhlásení.



 

Štvrtkový test je druhý v poradí po skúške z augusta, odkedy prestala platiť Zmluva o likvidácií rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) v dôsledku jednostranného odstupu USA.

INF bola podpísaná v roku 1987. Zmluva o likvidácií rakiet stredného a krátkeho doletu zakazovala USA a Sovietskemu zväzu - neskôr Rusku - vlastniť rakety s doletom medzi 500 a 5 000 km.

Nový test prichádza len niekoľko dní potom, čo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov navštívil Washington a diskutoval o možnom predĺžení platnosti novej zmluvy START s Trumpom a štátnym tajomníkom Mike Pompeom. Moskva vyhlásila, že je ochotná predĺžiť zmluvu, avšak Washington nenaznačil žiaden záujem.

AKTUALIZOVANÉ: Výbuch v bytovom dome v nemeckom meste Blankenburg, mal za následok najmenej 25 zranených (FOTO)
Silný výbuch vo viacposchodovej budove na východe Nemecka v piatok ráno zranil až 25 ľudí. Podľa údajov úradov sa toto číslo pravdepodobne zvýši, keďže pátracie a záchranné operácie na mieste stále pokračujú. Čítať ďalej
13 | 12 | 2019 | Marek Molnár