Počasie, ktoré meteorológovia nečakali? Vieme, kedy sa vráti teplo!
13 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Metorológovia predpovedajú miernu zimu


Hovorí sa, že Lucia je kráľovnou zimy a že v tento deň bude pekne mrznúť. "Pre víkend to ale rozhodne platiť nebude, v nedeľu totiž nameriame až jedenásť stupňov. Len našu pocitovú teplotu bude znižovať čerstvý vietor," informuje pre český portál Aha! Dagmar Honsová z Meteopresse. Aj nasledujúce dni nás tuhé mrazy nečakajú. Ochladí sa len krátkodobo a prechodne. "Rovnako výhľad počasia na túto zimu sľubuje skôr nadpriemerné teploty," dodala Honsová.
"Lucia noci odpije a dňa nepridá."

Táto pranostika sa používa aj dnes a má znamenať, že na tento deň pripadne aj zimný slnovrat. Dnes to však už neplatí! Od roku 1582 totiž tento významný deň pripadá už na úplne iný dátum.Teraz to vychádza až na 22. decembra, kedy má meniny Šimon.

Muža zabilo auto, ktoré naštartovali na diaľku
Na diaľku naštartované auto pritlačilo muža k druhému vozidlu. Čítať ďalej
13 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA


Ak si teda myslíte, že dnešná noc na Luciu je najdlhšia a od zajtra sa začnú opäť dni predlžovať, čaká vás sklamanie. Tvrdenie totiž pochádza z obdobia okolo roku 1520, kedy na 13. decembra naozaj pripadal zimný slnovrat. "Po prijatí gregoriánskeho kalendára v roku 1582 ale pranostika už nie je platná," vysvetlili meteorológovia z Českého hydrometeorologického ústavu.