Chmelár vyzýva GLOBSEC na transparentné zverejňovanie ich financovania
13 | 12 | 2019 I Gabriel Matta

Eduard Chmelár dnes na svojom Facebookovom profile ostro vystúpil proti proamerickéu politickému think-tanku Globsec. Podľa neho dnešným verejným vyhlásením prekročili všetky mysliteľné rámce slušného správania a zdravého rozumu, keď na tlačovej konferencii označili obsah jeho facebookovej stránky za „problematický“ a hodil ju do jedného vreca s FB stránkami kotlebovcov či Štefana Harabina.


Chmelár vo svojom stanovisku píše:
"Každý, kto pozná môj dlhodobý, aktívny a zásadný odpor k fašizmu a všetkým totalitárnym ideológiám si musí pomyslieť, že šéf programu „strategickej komunikácie“ (ako sa v dnešnom newspeaku volá propaganda) Daniel Milo a spol zošaleli. Ich správanie je však maximálne racionálne a ich cieľom je morálne spochybniť relevantných kritikov zbrojenia, imperiálnych vojen a militarizmu vôbec. To isté robili aj pred prezidentskými voľbami."

Iste je len zhodou náhod, že v rovnakom čase ako Milovi ľudia mala tlačovú konferenciu aj jeho partnerka, podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Biháriová, ktorá vyhlásila, že „extrémisti a Smer prípadne iné strany“ zvulgarizovali hodnotové témy tak, že sa o nich nedá viesť seriózna diskusia, lebo ju kontaminovali tým, že do nej vniesli množstvo dezinformácií. V skutočnosti je to práve propagandistická organizácia Globsec, ktorá najviac prispieva k hodnotovému chaosu v tejto spoločnosti, ktorá je zodpovedná za to, že čoraz viac ľudí nevie rozoznať trestný čin od slobody prejavu, dezinformáciu od iného názoru, pluralitu od extrému a fašistu od demokrata.

Globsec tvrdí, že facebookové stránky s tzv. problematickým obsahom (rozumej klamlivým, zavádzajúcim či dezinformačným) dosahujú na jeden príspevok dvakrát väčšie počty lajkov a komentárov ako štandardné facebookové stránky spravodajských portálov alebo webstránok. Najväčšie počty interakcií na jeden príspevok dosahujú podľa Globsecu stránka poslanca Smeru Ľuboša Blahu (4007), europoslanca za ĽSNS Milana Uhríka (3218), predsedu hnutia Socialisti.sk Eduarda Chmelára (2317) a volebného lídra strany Vlasť Štefana Harabina (1170).

Ja naozaj nemôžem za to, že Denník N má výrazne menší priemerný počet komentárov a lajkov na jeden príspevok ((1476) ako moja FB stránka. Ale keď ju chce niekto len za to porovnávať s bludmi a vulgárnymi prejavmi Kotlebu, Harabina či Blahu, musí to exaktne dokázať alebo sa za také nehorázne manipulácie čitateľom ospravedlniť. Ešte viac ma zaráža, ak takéto demagogické tvrdenia preberie verejnoprávna RTVS bez toho, aby mi umožnila vyjadriť sa k tomu ako dotknutej osobe.

Som presvedčený, že uvedené praktiky sú reakciou na moju dlhodobú kritiku činnosti a financovania think-tanku Globsec. Do tejto propagandistickej organizácie neúnavne podporujúcej rast zbrojenia a obhajujúcej zahraničnú politiku USA každoročne tečú státisíce eur z ministerstiev zahraničných vecí, vnútra a financií. Len výdavky na tohtoročnú trojdňovú konferenciu dosiahli takmer milión eur, pričom až 76 % z tejto sumy zaplatili daňoví poplatníci. A to práve v čase, keď Všeobecná zdravotná poisťovňa musela odkladať operácie pacientov v ohrození života.

Ak sa pozrieme bližšie na uvedený monitoring facebookových stránok, zistíme, že sa uskutočnil na základe grantu starej známej firmy - americkej nadácie National Endowment for Democracy, priamo napojenej na rozpočet Kongresu USA. Zistíme taktiež, že táto práca nezodpovedá základným parametrom exaktnej odbornej analýzy, že svoje závery robí na základe subjektívnych dojmov, bez jasných kritérií, len na základe popularity nepohodlných postojov. Ako však uviedol vo svojom posudku docent Vladimír Manda: Je zjavné, že ak by mali "výskumníci" skutočne vedecké zámery a metódy, tak by museli prísť k záveru, že populárnosť niektorých „problematických“ stránok a statusov neplynie z toho, že sú zavádzajúce či extrémistické, ale jednoducho z toho, že otvorene pomenúvajú niektoré negatívne stránky nášho života, ktoré sa naopak médiá hlavného prúdu snažia skryť.

Globsec nie je dôveryhodná organizácia. Dokumentoval som to už veľakrát, keď som vyvracal množstvo ich lživých a zavádzajúcich tvrdení, ktoré však výrazne ovplyvňujú argumentáciu politických elít a médií. Preto nie je jedno, kto, akým spôsobom a s akým zámerom ovplyvňuje verejnú mienku. Preto vyzývam Globsec, aby zverejnil svoje financovanie a pôvod svojich finančných príspevkov minimálne za posledných päť rokov. Táto organizácia, ktorá čerpá aj prostriedky daňových poplatníkov a výrazným spôsobom formuje verejnú mienku, toto transparentné financovanie verejnosti stále dlhuje. Tým skôr, že Globsecu pomáha „v oblasti inovatívneho zdaňovania“ aj bývalý riaditeľ Finančnej správy a kamarát Miroslava Výboha (mecenáša Smeru) František Imrecze, ktorý odstúpil po kauze s colnými podvodmi za 300 miliónov eur.