Prešovskí poslanci podporili sumou 71-tisíc eur rodiny po dvoch tragédiách, pomôžu aj Kolíňanom
12 | 12 | 2019 I SITA

 Mesto Prešov pomôže zo svojho rozpočtu rodinám po dvoch tragických udalostiach z posledného obdobia. Vyčlenená finančná podpora v celkovej výške 71-tisíc eur sa netýka iba pomoci po výbuchu plynu na Mukačevskej ulici, ale aj po novembrovej dopravnej nehode autobusu, pri ktorej prišlo o život dvanásť ľudí.


Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, na stredajšom rokovaní mestského zastupiteľstva poslanci schválili 60-tisíc eur z finančných prostriedkov mesta Prešov na pomoc ľuďom zasiahnutých tragédiou na Mukačevskej ulici. „Okrem toho sme schválili ďalších 6 000 eur na sprevádzkovanie mestských bytov, ktoré poslúžia pre niektoré rodiny, ktoré prišli o strechu nad hlavou pri tragédii po výbuchu plynu. Zároveň bolo schválených ďalších 5 000 eur ako znak solidarity na pomoc rodinám obetí, ktoré zahynuli pri tragédii v Kolíňanoch,“ uviedol Tomek.

„Pomoc rodinám v Kolíňanoch je z toho dôvodu, že ako viete, v novembri bola havária autobusu, kde prišlo o život veľa maloletých detí a starostovia dotknutých obcí vyhlásili zbierku. Oslovili aj nás. Myslím si, že by to bol akt solidárnosti, pretože aj my vieme, čo nás postihlo a vidíme ako celé Slovensko aj zahraničie sa zbierajú pre tieto obete, tak aby sme aj my ukázali trochu veľkodušnosti a takisto pomohli rodinám v Kolíňanoch,“ vysvetlila primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Pri zrážke nákladného auta a autobusu na ceste medzi Nitrou a Zlatými Moravcami zomrelo v stredu 13. novembra dvanásť cestujúcich z linkového autobusu spoločnosti Arriva. Deväť z obetí pochádzalo z obce Kolíňany a tri dievčatá z obce Jelenec v okrese Nitra. Ďalších dvadsať previezli do viacerých nemocníc. Po tragédii bol na Slovensku vyhlásený štátny smútok.

Tragický bol aj piatok 6. december. Nešťastie v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove má sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je stále nezvestná. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky. Požiar, ktorý po výbuchu plynu vznikol krátko po 12. hodine, sa im podarilo zlikvidovať až v sobotu ráno. Nútene sú stále evakuovaní obyvatelia 69 bytov. V Prešove naďalej platí vyhlásená mimoriadna situácia.

Na pomoc ľuďom zasiahnutým tragickou explóziou zriadilo mesto Prešov hneď 6. decembra verejný účet. Vo štvrtok ráno 12. decembra bolo na jeho konte vyzbieraných vyše 2,6 milióna eur. Finančnú pomoc rodinám z Prešova prisľúbili aj rôzne samosprávy z celého Slovenska. Viaceré rušia silvestrovské oslavy či ohňostroje a prostriedky určené na ich organizáciu sa rozhodli poslať na zmiernenie následkov tragickej udalosti.