Demonštrácie v Indii sa vymkli kontrole. Do ulíc boli povolaní vojaci (VIDEO)
12 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Protesty proti kontroverznému návrhu zákona, ktorý poskytol ne-moslimom "rýchle" indické občianstvo, pohltili indický štát Ásam. Vláda reagovala vyslaním vojakov, zákazom vychádzania a pozastavením internetových služieb.


Protesty v indickom severovýchodnom štáte Ásam sa v stredu večer premenili na čisté násilie po tom, ako indický parlament schválil návrh zákona o občianstve (CAB) a teraz sa čaká len na prezidentov podpis. Nahnevaní ľudia sa zamerali na domovy vysokopostavených členov vládnucej strany BJP, ktorých obviňujú zo vzbudzovania napätia v sektách a diskriminácie moslimov.



Na Dillí tvrdí, že CAB je potrebný na ochranu prenasledovaných menšín v susedných krajinách ako je Bangladéš, Pakistan a Afganistan. Ponúka im jednoduchý spôsob, ako získať indické občianstvo. Avšak mnoho indických moslimov ho považuje za trik hinduistickej nacionalistickej vlády premiéra Modiho proti nim.

K hnevu prispieva aj vládny plán na zriadenie registra občianstva. Moslimovia žijúci v Indii by boli potom nútení dokázať, že nie sú utečencami z tých istých troch krajín, a ak by to nedokázali, mohli by byť zbavení občianstva.



Napätie v priebehu týždňa rýchlo rástlo, pričom demonštranti prešli z pálenia kópií zákona cez pálenie pneumatík až po pálenie automobilov. V stredu vojaci obnovili poriadok v hlavnom meste štátu Guwahati, ale protesty pokračovali aj vo štvrtok na iných miestach.

Premiér Modi na Twitteri uviedol, že sa obyvatelia Asámu nemajú čoho báť. „Nikto nemôže odobrať vaše práva, jedinečnú identitu a krásnu kultúru. Budete aj naďalej prosperovať a rásť,“ prehlásil premiér vo svojom príspevku na Twitteri.



VIDEO: Pakistanský útok právnikov na nemocnicu mal za následok najmenej 3 mŕtvych
Najmenej 3 pacienti boli zabití po tom, ako mnoho právnikov zaútočilo na zamestnancov i pacientov v nemocnici v Pakistane. Dav bol nakoniec rozptýlený policajným slzným plynom. Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Marek Molnár