Vrah Molnár sa chce po takmer troch desaťročiach dostať na slobodu
11 | 12 | 2019 I SITA

Na doživotie odsúdený vrah Ján Molnár chce ísť po takmer troch desaťročiach za mrežami na slobodu. Okresný súd v Trnave bude o jeho žiadosti o podmienečné prepustenie rozhodovať 9. januára 2020. Molnár bol spoločne s Ľuborom Masárom odsúdený za vraždu Holanďanky Gabrielly Widdershovenovej – Groenovej z augusta 1990. K udalosti došlo v Rakúsku, jej manžela zviazali, ťažko zranili a vyhodili z auta. Molnár a Masár boli prvými odsúdenými na doživotie na Slovensku po roku 1989.


Dnes 77-ročný Ján Molnár žiadal o podmienečné prepustenie už pred tromi rokmi. Súd mal rozhodovať v prísne stráženom väzení v Leopoldove, na začiatku verejného zasadnutia však odsúdený svoju žiadosť stiahol. Ďalšej jeho žiadosti súd nevyhovel, lebo neboli splnené materiálne podmienky pre jeho podmienečné prepustenie.

Trestný zákon po 25 rokoch za mrežami a po splnení stanovených podmienok pripúšťa možnosť prepustenia na slobodu aj v prípade odsúdených na doživotie. Súdy v prípade žiadostí odsúdených o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody posudzujú splnenie formálnych a materiálnych podmienok. Splnenie materiálnych podmienok znamená, že odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností preukázal polepšenie a dá sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život.