"Pre našich dôchodcov SNS vybojovala vyššie minimálne dôchodky. V tvrdej práci sa nenecháme odradiť planými rečami opozície", tvrdí Danko
10 | 12 | 2019 I SITA

Slovenská národná strana môže s hrdosťou v závere volebného obdobia konštatovať, že sa jej podarilo presadiť desiatky skvelých zákonov, ktoré pomôžu občanom žiť dôstojný a bohatší život. Jedným z takýchto opatrení bolo aj zvýšenie minimálnych dôchodkov, ktoré budú prvýkrát naviazané na priemernú mzdu. Opozícia SNS a jej predsedu Andreja Danka však za tento zákon kritizuje. Šéf SNS to označil za absurdné získavanie politických bodov pred voľbami.


„Poslanec Beblavý a Mihál aj naďalej ukazujú svoju nekompetentnosť, tak, ako ju ukazovali, keď boli vo vysokých štátnych funkciách,“ skonštatoval šéf národniarov Andrej Danko. Poukázal na obdobie, keď bol pán Beblavý na ministerstve pod Ľudovítom Kaníkom. Podľa Andreja Danka ani poslanec Mihál zatiaľ nič pre seniorov nespravil.

„Títo dvaja páni dnes len predvádzajú, ako by to vyzeralo, keby vládli. Chceli, aby ľudia dostali dôchodky oneskorene, aby boli zaťažovaní tým, že by museli na Sociálnu poisťovňu nosiť rôzne doklady.“ Novela zákona, ktorú sa podarilo presadiť na poslednej riadnej schôdzi tohto volebného obdobia totiž zjednodušila systém vyplácania minimálneho dôchodku.

Seniori nebudú musieť dokladovať počet kvalifikovaných rokov, podmienka odpracovaných aspoň 30 rokov však zostáva. „Som rád, že sme našli riešenie, vďaka ktorému približne 280 tisíc dôchodcov už v januári dostane vyššie minimálne dôchodky, a že tí, ktorí mali najnižšie dôchodky si prilepšia,“ vyhlásil Andrej Danko.

Zvýšenie minimálnych penzií pri tom nie je jedinou pomocou pre našich seniorov z dielne SNS. Zaradiť tam môžeme aj zrušené koncesionárske poplatky či tlak na nezvyšovanie ceny liekov. Dovedna si tak penzisti ročne prilepšia o 692 eur. Okrem toho, vďaka tejto iniciatíve SNS sa otvorila debata o systéme vyplácania penzií. „Pomoc našim starým otcom a mamám, ktorí dreli celý život je jednou z našich priorít aj v nasledujúcom období. Verím, že zvýšenie minimálnej penzie je len prvý krok k tomu, aby sa zdvihli ďalšie dôchodky pre všetkých dôchodcov,“ uzavrel predseda SNS a NR SR Andrej Danko.