Najväčší presun vojakov do Európy za štvrť storočie. USA ivysielajú 20 000 vojakov
10 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Spojené štáty vyšlú do Európy 20 tisíc vojakov v rámci cvičenia s európskymi štátmi NATO, ktoré sa uskutoční budúci rok v apríli a marci. Bude sa jednať o najväčší presun amerických síl do Európy od čias studenej vojny.


Cieľom USA je overiť schopnosť vojensky "podporovať NATO v Európe dostatočnými silami", uviedlo americké veliteľstvo ozbrojených síl pre Európu.

Vojaci sa aj s technikou presunú letecky do Poľska a Pobaltia. Cvičenie preverí dopravu zo Spojených štátov do Európy a následné presuny jednotiek po európskom kontinente. "Budeme sa presúvať predovšetkým v noci, aby sme znížili dopady na civilné život v krajinách, cez ktoré budeme prechádzať," povedal americký generál Sean Bernabe.

Tanky, obrnené vozidlá či delostrelecké prostriedky budú prepravené na lodiach. Z prístavov bude technika prepravovaná po železnici, v pláne sú aj cestné konvoje cez spojenecké krajiny.

V Bielom dome to vrie: Vzťahy sa čoraz viac vyostrujú!
Melania Trumpová (49) pred časom odkryla vianočnú výzdobu Bieleho domu. Viac záujmu ale vyvolal jej neautorizovaný životopis. Knihu spísala Kate Bennetová, ktorá sa v knihe venuje téme, ako to vyzerá u Trumpovcov v spálni alebo vo vzťahu prvej dámy... Čítať ďalej
09 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová


Niektoré médiá pripravovaný Defender-Europe 20, ako znie oficiálny názov cvičenia, prirovnávajú k cvičeniam Reforger z doby studenej vojny. Tých sa zúčastnili desiatky tisíc vojakov. Washington takéto porovnanie nepovažuje za primerané, pretože cieľom manévrov Reforger bolo dostať spojenecké vojakov do Nemecka, zatiaľ čo teraz sa budú presúvať cez jednotlivé európske krajiny.

Do cvičenia sa zapojí celkovo 37-tisíc vojakov. Američania ich vyše oceán vyšlú 20 tisíc a ďalších 9 000 z ich jednotiek sa pripojí z Európy. Zvyšných 8 tisíc obstarajú vojaci štátov z NATO a pridajú sa aj príslušníci ozbrojených síl Fínska a Gruzínska.