Ak Kyjev získa kontrolu nad povstaleckými územiami na Donbase, môže nasledovať masaker ako v Srebrenici, myslí si Putin
10 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Moskva je znepokojená tým, že ak ukrajinské jednotky prevezmú kontrolu nad hranicou medzi Ruskom a povstalcami na východe Ukrajiny, môže dôjsť k masakru, ktorý bude rovnaký, ako sa stal v Srebrenici počas bosnianskej vojny.


Keď hovoril Vladimír Putin o požiadavkách Kyjeva, vyhlásil, že musí byť absolútna istota, že ľudia na východnej Ukrajine budú v bezpečí, akonáhle bude zmeneé kontrola hraníc. Svoje obavy vyriekol vzhľadom k skutočnosti, že na tomto území nebola udelená žiadna amnestia.

„Dohodli sme sa už v roku 2015. Mala byť vydaná amnesta. Niektoré rozhodnutia však boli prijaté, ale žiadne z nich ešte nenadobudlo účinnosť,“ povedal Putin. "Bez týchto záruk si dokážem veľmi jasne predstaviť, čo sa bude diať ďalej. Hrozí tu Srebrenica.

Varovanie ruského prezidenta prichádza bezprostredne po jeho vôbec prvom stretnutí s jeho ukrajinským náprotivkom Vladimírom Zelenským v Paríži.

Hlavným bodom ich spoločného programu, vrámci stretnutia takzvanej "normandskej štvorky", bolo zmierenie medzi ukrajinskou vládou a silami samozvaných Doneckej a Luhanskej republíky na hraniciach s Ruskom.

Bettman predstavil akčný plán v boji proti násilníkom. Nulová tolerancia, vraví komisár NHL
Komisár NHL Gary Bettman dôrazne volá po zmene hokejovej kultúry v najslávnejšej hokejovej profilige. Na stretnutí Rady guvernérov v kalifornskom Pebble Beach Bettman vyslal jasný signál, že nebude tolerovať násilné či rasistické správanie... Čítať ďalej
10 | 12 | 2019 | TASR


Plán na dosiahnutie mieru podľa tzv. Minských dohôd zahŕňa ústavnú reformu, amnestiu povstaleckých milícií a voľbu poslancov do ukrajinského parlamentu, ktorí zastupujú obyvateľov odtrhnutých regiónov. Posledným krokom potom ostáva iba, aby ukrajinské jednotky prevzali kontrolu nad celou hranicou s Ruskom. Kyjev súhlasil s touto "cestovnou mapou", ale hovorí, že kontrola hraníc musí mať prioritu.

Putin vyhlásil, že si nie je istý, či prezident Zelenský bude schopný udržať kontrolu nad ukrajinskými radikálnymi nacionalistami, ktorí boli kľúčovou súčasťou ozbrojeného prevratu v Kyjeve v roku 2014.

"Videli sme spôsob, akým Zelenský hovorí s nacionalistami, a nie je jasné, kto tam velí," vysvetlil. "Nie je isté, čo sa stane a kto bude veliť týmto nacionalistom, keď vstúpia na odtrhnuté územia bez bezpečnostnej záruky."

Zelenský bol tento rok zvolený za prezidenta na základe prísľubu nastolenia mieru na východne Ukrajiny. Jeho administratíve sa podarilo zabezpečiť určitý pokrok na tejto ceste, implementovať uvoľnenie síl v niektorých frontových líniách a rokovať o výmene väzňov. Jeho snaha však rozrušila niektorých ukrajinských nacionalistov, ktorí to vnímajú ako určitý druh vzdania sa, zatiaľ čo jeho politickí oponenti sa snažili na tomto sentimente získať politické body na úkor Zelenského.

Masaker v Srebrenici v roku 1995, na území dnešnej Bosny a Hercegoviny, bol jednou z najhorších epizód krvavých vojen, ktoré sa odohrali počas rozpadu Juhoslávie. Tisíce bosniackých mužov a dospievajúcich chlapcov boli v meste zabití bosnianskymi srbskými jednotkami na príkaz Ratka Mladiča, ktorý bol neskôr odsúdený na doživotie za túto genocídu.