Najväčšej tlačiarni peňazí na svete dochádzajú peniaze
08 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Spoločnosť vo Veľkej Británii, ktorá tlačí bankovky pre 140 krajín, vydala varovanie pred možným bankrotom a uviedla, že existuje „závažná pochybnosť“ o jej budúcnosti.


198-ročná spoločnosť De La Rue tlačí bankovky pre Bank of England od roku 1860. Je to najväčšia komerčná tlačiareň na svete a prostredníctvom zmlúv so 140 centrálnymi bankami produkuje približne tretinu bankoviek vo svete.

Podľa investičnej výskumnej spoločnosti Edison Group firma vytvorila až 36 percent všetkých bankoviek v obehu.

De La Rue bojuje zo všetkých síl už posledné dva roky, keď stratila cestovnú pasovú zmluvu vo Veľkej Británii vo výške 400 miliónov GBP a dostalo ju Francúzsko. Spoločnosť bola postihnutá aj zrýchleným prechodom od hotovosti k bezkontaktným platbám kartou a online prevodmi. Len minulý týždeň stratila spoločnosť 20 percent svojej hodnoty.

"Nemožno poprieť, že finančná budúcnosť spoločnosti De La Rue vyzerá neisto," uviedol Russ Mould, investičný riaditeľ spoločnosti AJ Bell, pre spravodajský portál NBC News.

Ak spoločnosť neprežije, mohlo by zostať nezamestnaných až 2 500 zamestnancov spoločnosti De La Rue.

Trump ďakuje Iránu za „veľmi spravodlivé vyjednávanie“, ktoré viedlo k výmene väzňov
Americký prezident Donald Trump poďakoval vodcom Iránu za výmenu amerického väzňa za zadržaného iránskeho vedca. Čítať ďalej
08 | 12 | 2019 | Marek Molnár