HISTORICKÝ OBJAV: Archeológovia objavili v Egypte podzemný labyrint s 3000 miestnosťami
08 | 12 | 2019 I Žaneta Hurbanová

V roku 2008 počas Mataha expedície (Mataha = arabsky labyrint) objavil pátrací tím stratený podzemný labyrint. Ten sa nachádza v oblasti Hawar v Egypte. Kolosálny chrám, ktorý bol už v dávnej minulosti popísaný klasickými autormi ako je Hérodotos alebo Strabón, obsahuje viac ako 3000 miestností, ich múry sú pokryté hieroglyfami a maľbami. Správu priniesol server express.co.uk


Piesok v oblasti Hawar bol v minulosti skúmaný belgickým tímom egyptológov. Ten pri svojej práci použil veľmi modernú  a výkonnú technológiu, aby odkryl tajomstvo, ktoré sa nachádzajú pod povrchom. Jedná sa o súbor budov a komplexu chodieb, ktoré sú staré viac ako 2000 rokov.


Labyrint sa nachádza južne od pyramídy Amenemhata III. Samotná pyramída je vysoká 58 metrov a jej strany sú dlhé 100 metrov. Egyptológovia sa domnievajú, že komplex tvoril zádušný chrám k tejto pyramíde a bol súčasne základom bájneho labyrintu, o ktorom hovoria dávni historici.


https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=EqmpT6T_2tU&feature=emb_logo

Hérodotos navštívil labyrint v časoch Ríma. Chrám mal dve poschodia. V dolnom sa nachádzal komplex chodieb a miestností a v druhom poschodí 12 veľkých palácov. Objekt mal celkom teda viac ako 3000 miestností. Stavba zaberá plochu s rozlohou približne 304 x 244 metrov.


V egypte objavili mumifikované levy, krokodíly a vtáky (FOTO)
Archeológovia, ktorí skúmajú rozsiahlu staroegyptskú nekropolu, objavili tajný úkryt mumifikovaných zvierat, ako napríklad levy, krokodíly, vtáky a mačky. Čítať ďalej
23 | 11 | 2019 | Marek Molnár