Turecký minister zahraničných vecí uviedol, že nákup ruských systémov protivzdušnej obrany S-400 nebol politickou voľbou.
07 | 12 | 2019 I Zuzana Perželová

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu pripomenul, že spojenci NATO odmietli Ankare takéto systémy predať.


"Turecko zakúpilo ruské protilietadlové raketové systémy S-400 bez akéhokoľvek politického podtextu, bolo k tomu donútené nakoľko spojenci NATO odmietli Turecku takéto systémy predať". Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu  to uviedol v piatok na medzinárodnej konferencii „Stredomorské dialógy“ v Ríme. Prenos z konferencie vysielala turecká spravodajská agentúra Anadolu.


"Potrebovali sme systémy protivzdušnej obrany, požiadali sme USA, Francúzsko, ale boli sme odmietnutí. Chceli sme kúpiť systémy od spojencov, ale nepredali nám ich. Takže sme oslovili niekoho iného. Nejde o politický problém ani o politickú voľbu", uviedol v odpovedi na otázku súvisiacu s nákupom S-400, ktorý vyvolal  konflikt medzi Ankarou a Washingtonom.


Minister zdôraznil, že za rozhodnutím kúpiť ruské systémy protivzdušnej obrany netreba hľadať nijaký politický podtex. „S Ruskom máme veľa nezhôd. Napríklad, naše pozície ohľadne Ukrajiny, Gruzínska a Sýrie sú v mnohých prípadoch diametrálne odlišné. Naďalej zostávame členskou krajinou NATO. Pričom Turecko viac ako iný prispieva do aliančných misií a operácií", uviedol.


Rusko a Turecko chystajú nový kontrakt na dodávku ďalších systémov S-400
26 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR

Čavušoglu pripomenul, že v roku 2013 USA, Holandsko a Nemecko stiahli z Turecka svoje systémy Patriot, ktoré tam boli dočasne rozmiestnené. Systémy mali chrániť krajinu pred možnými útokmi zo strany Sýrie. „Tohto roku sa aj Taliansko rozhodlo stiahnuť svoje systémy protivzdušnej obrany. Takže nám zostal iba španielsky Patriot. Takéto systémy potrebujeme a ak ich nebudú spojenci predávať, tak ich budeme aj naďalej kupovať od iných", uviedol Čavušoglu.


V septembri 2017 Ruská federácia potvrdila uzavretie zmluvy s Tureckom na dodávku S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov. Táto dohoda ráta s čiastočným presunom  výroby do Turecka. Prvé dodávky sa začali 12. júla.


USA a NATO sú radikálne proti nákupu S-400 Tureckom. 17. júla hovorca Bieleho domu v písomnom vyhlásení uviedol, že rozhodnutie republiky získať ruské systémy protivzdušnej obrany znemožnilo jeho ďalšiu účasť v programe vývoja amerických stíhacích lietadiel piatej generácie F-35.