Turecko sa rozhodlo pre ruský systém S-400, pretože spojenci NATO podobné systémy nepredávali, vyhlásil turecký minister zahraničných vecí
07 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Turecko sa obrátilo na ruské obranné systémy S-400, pretože sa mu nepodarilo získať systémy protivzdušnej obrany od svojich najbližších spojencov NATO a to vrátane USA, Francúzska a Talianska, vysvetlil turecký minister zahraničných vecí.


„Potrebuje Turecko systémy protivzdušnej obrany?“ Opýtal sa minister a dostal kladnú odpoveď od publika na stretnutí. "Máme vlastné? Nie," dodal turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu v piatok na bezpečnostnej konferencii v Taliansku.

"Skúsili sme to kúpiť od našich spojencov? Áno, za posledných desať rokov sme chceli kúpiť Patriot zo Spojených štátov a tak isto aj z Francúzska a Talianska, avšak nepodarilo sa nám ich získať, dodal Cavusoglu.

Niektorí členovia NATO nasadili svoje systémy Patriot na tureckej pôde, ako bezpečnostné opatrenie pred prichádzajúcimi hrozbami v regióne, ale toto nasadenie netrvalo dlho a Turecko zostalo v neistej situácii, pripomenul minister.

"Teraz máme len jednu batériu španielskeho Patriotu, samozrejme potrebujeme viac," uviedol a dodal, že Turecko bude aj naďalej hľadať dodávateľov z krajín mimo NATO, aby naplnili svoje obranné potreby.

Na dychberúcich záberoch je možné vidieť ruské stíhacie bombardéry Su-34, ako cvičia nad zasneženou krajinou (VIDEO)
Piloti ruských vzdušných síl boli zachytení na dychberúcich záberoch, keď lietali so stíhacími bombardérmi Su-34 nad zasneženou krajinou neďaleko Čeľabnska v Uralu. Cvičenie malo zdokonaliť techniky lietania a odpaľovanie rakiet. Čítať ďalej
07 | 12 | 2019 | Marek Molnár