Trump odložil zaradenie mexických kartelov medzi teroristov
07 | 12 | 2019 I SITA

 Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že dočasne odloží zaradenie mexických kartelov medzi teroristické organizácie. Napísal to na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter s tým, že tak urobí na žiadosť svojho mexického kolegu Andrésa Manuela Lópeza Obradora, ktorého má podľa svojich slov rád a rešpektuje ho.


"Všetka potrebná práca na vyhlásenie mexických kartelov za teroristické organizácie je dokončená. Zákonne sme na to pripravení,"vyjadril sa tiež prezident v tweete. Zároveň napísal, že USA a Mexiko "posilnia spoločné úsilie o rozhodné vysporiadanie sa s týmito krutými a stále rastúcimi organizáciami".

Mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard sa poďakoval Trumpovi za odklad daného kroku. Rovnako na Twitteri napísal, že tým získali spoluprácu, ktorá prinesie dobré výsledky.

Rozhodnutie zaradiť mexické kartely medzi teroristické organizácie oznámil Trump minulý týždeň.

Po vyhlásení určitej skupiny za teroristickú sa pre občanov USA stáva nelegálne takéto zoskupenie podporovať. Ich členovia tiež nesmú vstúpiť na územie Spojených štátov a v prípade, že sú už tam, hrozí im deportácia. Finančné inštitúcie musia v prípade identifikovania prostriedkov takýchto skupín peniaze zablokovať a nahlásiť to americkému ministerstvu financií.